Het kan best lastig zijn om je hond ouder te zien worden. Maar gelukkig kunnen we heel veel doen om onze hond een gelukkige en gezonde oude dag te bezorgen. Met preventieve zorg kun je veel problemen voorkomen.
Wanneer is een hond oud?
Wanneer een hond echt oud wordt hangt af van ras en verschilt per individuele hond. Over het algemeen zijn grotere rassen eerder 'op leeftijd' (vanaf een jaar of 6) dan kleine rassen (vanaf een jaar of 8-9). Maar sommige honden laten nauwelijks of pas heel laat ouderdomsverschijnselen zien.
De ouder wordende hond herken je aan zijn grijzer wordende vacht. De haren worden ook wat stugger en doffer. Je hond vertraagt wat en is wat minder speels en fit dan vroeger.
Seniorenvoeding voor honden
Als je merkt dat je hond ouder wordt kun je hem voeding voor senioren geven. Deze voeding heeft een andere samenstelling dan regulier voer en zorgt ervoor dat zijn gewrichten, huid en vacht in goede conditie blijven. Ook bevat seniorenvoeding vaak wat minder calorieën zodat je hond ondanks minder lichaamsactiviteit toch op gezond gewicht blijft.
Sommige honden krijgen wat minder eetlust, zorg daarom voor geurend eten om het aantrekkelijk te maken. Natvoer vinden veel honden daarom ook wel lekker, maar natvoer kan extra tandplak en gebitsproblemen geven. Wil je zijn brokken extra aantrekkelijk maken, doe er dan wat zalmolie over. Dat vinden de meeste honden heerlijk en is bovendien goed voor zijn vacht.
Veel oude honden krijgen last van hun gebit, maar laten dat niet graag merken. Moeilijker eten en een stinkende adem kunnen duiden op gebitsproblemen. Laat de dierenarts daarom regelmatig het gebit van je hond controleren omdat een ontstekingen je hond enorm pijn kunnen doen en ook elders in het lichaam voor problemen kunnen zorgen.
Nagels verzorgen / vachtverzorging
Doordat verschillende lichaamsfuncties vertragen of verslechteren krijgen veel honden een wat doffere vacht, meer uitscheiding in de oren en ogen. Help je hond een handje door neus, ogen en oren schoon te maken met een nat watje en borstel zijn vacht om overtollig haar te verwijderen. Als je hond regelmatig schudt met zijn kop kan hij last hebben van zijn oren. Bij overmatig oorsmeer of traanvocht is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Lichaamsbeweging
Veel oudere honden worden wat strammer en krijgen last van hun gewrichten. Je merkt dat als je hond wat moeilijker opstaat en wat trager loopt. Op zich is dat heel normaal: zijn spierkracht en conditie nemen wat af. Pas de intensiteit van je wandelingen en het spelen aan en dwing je hond nooit om te snel of te wild te bewegen.
Merk je echt duidelijke stijfheid, mank lopen of stramheid? Dan is het wel belangrijk om de dierenarts te laten checken om bijvoorbeeld artrose of heupdysplasie uit te sluiten. Honden verbergen graag hun pijn voor mensen en daarom is het onze verantwoordelijkheid om klachten in een vroeg stadium op te sporen.
Dementie bij honden
Ook dementie kan voorkomen bij honden, vanaf ongeveer 7 jaar. Daarnaast kan een hond last krijgen van pseudodementie: dat is geen 'echte' dementie maar de hond kan wel enkele symptomen laten zien. Symptomen van (pseudo)dementie kunnen zijn: verwardheid, slomer worden, plassen in huis, minder contact maken, minder eetlust, neerslachtigheid.
Het is belangrijk is om de oude, verwarde hond veel comfort en rust te geven. Heb veel geduld met je hond, want hij begrijpt niet alles meer zo snel als vroeger. Zorg verder dat hij gezond eet en ondanks zijn leeftijd voldoende lichaamsbeweging behoudt.
Zorg dat de hond een penning heeft, gechipt is en geregistreerd staat, voor als hij de weg kwijt raakt tijdens een wandeling.
Comfort
Oudere honden slapen meer dan jonge honden. Zorg daarom dat je hond een warme, rustige plek heeft in huis waar hij niet gestoord wordt. Een warme beanbag of kruik geeft extra comfort. En haal liever geen puppy of kitten meer in huis, je hond heeft behoefte aan rust.
Problemen opsporen
Ouderdom komt met gebreken, en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar het is wel belangrijk om échte problemen op te sporen en aan te pakken. Raadpleeg altijd een dierenarts bij:
- Gewichtstoename of afname
- Meer plassen / meer drinken
- maagdarmproblemen: diarree
- Minder eetlust
- Uit de bek stinken
- Meer hijgen
- Schilferige huid / krabben
- Vieze ogen of oren
- Gedragsveranderingen: meer blaffen, rusteloosheid etc.
Een lieve hondenoppas
Oudere honden hebben nog altijd veel behoefte aan gezelschap, lichaamsbeweging en interactie met mensen. Zorg dat je hond zich nooit eenzaam hoeft te voelen, ook niet als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Bij Pawshake vind je altijd een lieve hondenoppas aan huis die je hond kan verzorgen in z'n vertrouwde omgeving als jij daar even wat minder tijd voor hebt.
Samen genieten van de oude dag
Jullie wandelingen worden misschien wat minder lang maar het is niet erg als alles wat trager gaat. Samen knuffelen op de bank en genieten van de kleine dingen maken het leven van de oudere hond voor jullie allebei nog rijk en aangenaam!