Zo houd je vreemde katten uit je tuin

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 28/05/2024

Wij zijn dol op katten! Maar elke tuinliefhebber weet wel hoe frustrerend het is als de buurtkatten jouw tuin gebruiken als kattenbak. Gelukkig zijn er wel diervriendelijke manieren om katten te weren uit je tuin. Onze tips:

1. Gebruik natuurlijke afweermiddelen

Katten hebben een zeer gevoelige reukzin en er zijn bepaalde geuren die ze niet prettig vinden. Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en grapefruits zijn natuurlijke afweermiddelen voor katten. Verspreid schillen van deze vruchten rond je tuin. Koffiedik en cayennepeper zijn ook effectief. Strooi dit rond planten waar katten graag komen.

2. Zet planten neer die katten afstoten

De plant kattenschrik met paarse bloemetjes

 

Er zijn planten die bekend staan om hun vermogen om katten op afstand te houden. Planten zoals de Coleus Canina, ook wel bekend als 'kattenschrik', hebben een geur die katten onaangenaam vinden. Geurige planten zoals lavendel en rozemarijn, citroenverbena en munt kunnen ook helpen om je tuin onaantrekkelijk te maken voor katten.

Op zoek naar een kattenoppas? Vind een lieve kattenoppas aan huis, gewoon bij jou in de buurt - bij Pawshake.

3. Installeer een sproeier met bewegingsmelder

Katten zijn geen fan van verrassingen, vooral niet als het om water gaat. Een bewegingsgeactiveerde sproeier kan een effectieve manier zijn om katten af te schrikken. Wanneer een kat de sensor activeert, zal een korte spurt water uit de sproeier komen. Niet gevaarlijk voor de kat, wel onaangenaam :-)

5. Bedek open grond

Katten houden ervan om in losse aarde te graven. Door je bloembedden te bedekken met grotere stenen of door gebruik te maken van dichte bodembedekkers zoals mulch, cacaodoppen of dennennaalden, maak je het minder aantrekkelijk voor katten om daar te graven.
 
Ook kun je met planten de bodem afdekken. Wintergroene vuurdoorn is een stekelige bodembedekker die niet fijn is voor kattenpootjes. De Ooievaarsbek is een bodembedekker die tot een dicht tapijt groeitbruik een omheining
Ooievaarsbek met grote paarse bloemen

Ooievaarsbek groeit mooi over de open grond

6. Creëer een kattenvriendelijke hoek

Als je katten niet volledig uit je tuin wilt weren, kun je overwegen om een speciaal gebied voor ze in te richten. Dit kan een zandbak zijn of een kleine hoek met losse aarde waar ze naar hartenlust kunnen graven zonder schade aan te richten aan de rest van je tuin. Wel af en toe even schoon scheppen, natuurlijk.

7. Maak de kattenbak aantrekkelijker

Heb je zelf een kat die liever buiten poept dan op de kattenbak? Neem dan ook eens kattenbak eens onder de loep. Dit is sowieso een goed idee om regelmatig te doen.  Hier ontdek je waarom je kat buiten de kattenbak poept of plast en wat je eraan kunt doen.

Een grijze kat zit rechtop in de border van een tuin

Combineer

Eén struikje lavendel zal geen wondermiddel zijn. Het beste is daarom om meerdere maatregelen tegelijk te nemen om de tuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om in te poepen.