Katten kunnen soms enorm opdringerig gedrag vertonen. Je kat gaat op je laptop zitten, of gewoon op je gezicht terwijl jij nog in bed ligt; je kat gooit pennen en andere spullen van tafel, gaat keihard miauwen in de nacht of krabt aan de meubels als jij aan het bellen bent. Waar komt dit opmerkelijke gedrag vandaan? Waarom gooien katten van alles omver en hoe kun je het bedelende gedrag verhelpen? Ook belangrijk om met je kattenoppas te bespreken, hier zijn onze 3 tips voor opdringerige katten.
Aandacht vragen
Allereerst: waarom vertonen sommige katten zulk opdringerig gedrag? Hoewel katten solitaire dieren zijn en dus heel graag hun eigen gang gaan, zijn het wel degelijk sociale wezens die lichaamstaal bij mensen haarfijn kunnen lezen. Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen. Een kat die op je toetsenbord gaat zitten halen we weg, geven we misschien wel even een aai of we praten tegen de kat. Door hard te miauwen in de nacht zorgt je kat er misschien voor dat hij bij je in bed mag, of een snackje krijgt. Krabben aan de deur zorgt dat je kat naar binnen of juist naar buiten mag, enzovoorts.
Negatieve aandacht is ook aandacht: een kat die heel bewust krabt aan de bank kan dat doen omdat hij wéét dat je zult opstaan er iets van gaat zeggen. Als je kat vlak voor je gezicht gaat zitten miauwen terwijl jij zit te werken, wéét hij dat hij uiteindelijk z'n zin krijgt en jouw aandacht opeist. Naast heel slimme dieren zijn ze ook nog eens geduldig, en gaan ze net zolang door met hun gedrag totdat jij overstag gaat. Dat doet je kat voornamelijk omdat jij zijn favoriete mens bent graag met je communiceert. Hij wil het liefste aandacht en affectie van jou. Toch kan het opdringerige gedrag heel vervelend zijn en de band tussen jou en je kat verstoren.
Spullen op de grond gooien
Ook het omver gooien van spullen is opmerkelijk kattengedrag. Een pen, je telefoon of die dure vaas met inhoud: katten gooien graag willekeurige dingen op de grond. Voor dit gedrag zijn 2 mogelijke verklaringen. Allereerst lijkt het bewegen van objecten op het spelen met een prooi. Een gevangen muis die een duw krijgt zal gaan bewegen wat het spel van de jacht leuker maakt. Om te 'oefenen' gooit de kat de 'dode prooi' zoals jouw telefoon graag op de grond. Een tweede verklaring is weer die aandacht: jij wordt boos, pakt het voorwerp op of gaat lachen. Waar je mee bezig was is in elk geval ernstig verstoord, en dat was nu precies zijn bedoeling.
Gedrag zoals spullen omver gooien, miauwen of bedelen is overigens ook individueel bepaald: niet elke kat heeft er last van. Haal je een kattenoppas in huis? Bespreek met hem / haar in elk geval de gewoontes en gedragingen van de kat, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden.
Verveling en stress
Katten slapen gemiddeld 18 uur per etmaal, maar dat betekent niet dat ze lui zijn. Al die slaapjes zijn bijzonder nuttig voor de momenten dat ze wakker en alert genoeg zijn om te kunnen jagen en spelen. Katten die hun ei niet kwijt kunnen raken neerslachtig of gestresst. Dat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals krabben aan meubels, sproeien, en zelfs agressie. Ook een overdaad aan stressfactoren kan ervoor zorgen dat de kat zich niet prettig voelt. Zorg daarom voor een kalme omgeving en vermijd zoveel mogelijk spanningen. Zorg dat de kat zich terug kan trekken maar ook voldoende uitdaging heeft om lekker 'kat' te kunnen zijn. Meer over stress bij katten en hoe dit te voorkomen lees je hier.
Zeurend gedrag stoppen: 3 tips
1) Het is lastig, maar het is belangrijk om de kat GEEN aandacht te geven als hij ongewenst gedrag vertoont. Het enige wat je kunt doen is de kat rustig oppakken en wegzetten. Negeer de kat verder. Het kan even duren voordat het gedrag is aangepast, maar zodra de kat in de gaten krijgt dat zijn aanhoudende gedrag (bedelen, zeuren, miauwen) geen zin heeft, zal hij ermee stoppen.
2) Is je kat een extreme bedelaar? Sommige katten kunnen enorm dramatisch doen als het gaat om voedsel. Krijgt je kat voldoende eten, dan is er niets aan de hand, negeer het dagelijkse toneelstuk dan gewoon. Maar controleer wel of je kat geen tekorten heeft. Katten die op een streng dieet staan of heel actief zijn kunnen ook gewoon honger hebben. Probeer de maaltijden wat meer over de dag te verdelen, geef vaker een klein beetje voer en controleer of je kat voldoende voedsel binnenkrijgt. Ook voor extreem veel miauwen is het belangrijk dat je pijn, ziekte of andere problemen uitsluit. Lees hier meer over pijn herkennen bij je huisdier.
3) Verveling kun je bij katten voorkomen door te zorgen voor voldoende afleiding en door regelmatig met hem te spelen. Dat hoeft geen uren te duren, steeds een paar minuten twee of drie keer per dag is voldoende. Doe dit op tijdstippen dat de kat zelf erg actief is en dus openstaat om te spelen. Dat is vaak in de avond en 's ochtends vroeg. Jachtspelletjes met een hengel of laserpointer worden altijd gewaardeerd, ook het verstoppen van snoepjes of speeltjes met kattenkruid. Zorg dat de kat goed uitgedaagd wordt en lekker achter iets aan kan jagen en springen. Dozen, kattentunnels en klimpalen zorgen ervoor dat de kat voldoende lichaamsbeweging binnenshuis krijgt. Lees onze tips over hoe je jouw kat eenvoudig een stukje gelukkiger maakt.
Katten die worden uitgedaagd en voorzien in hun natuurlijke speel- en jachtbehoefte zullen ook minder de neiging krijgen om je meubels aan gort te krabben. Zorg evengoed voor voldoende krabpalen of meubels, krabben doen katten niet alleen uit stress maar ook om hun nagels te verzorgen. Ga je een paar dagen van huis? Regel dan een kattenoppas die écht even de tijd neemt voor je kat en niet alleen eten geeft maar ook met hem gaat spelen, knuffelen en kroelen.