Het komt bij alle honden voor, van groot tot klein en elk ras, zowel reuen als teefjes: voetjes vegen na het plassen of poepen. Soms vliegen de graspollen en het zand je om de oren! Waarom vegen honden hun pootjes na het plassen?
Het afvegen van de pootjes komt voor bij zowel reuen als teefjes, maar niet alle honden laten dit gedrag zien. Het ziet er grappig uit, een hond die na het plassen of poepen de pootjes aan het gras afveegt. Het lijkt bijna op 'handen wassen' maar toch is het iets heel anders.
Het vegen over de grond is voornamelijk bedoeld om de geur van het plasje verder te verspreiden. Door het opstuivend zand wordt het gebied van het plasje groter. Ook gebruikt de hond de geur van zijn pootjes om de markering aan te zetten. Onder de voetzolen, tussen de tenen, heeft de hond klieren zitten. Samen met de gisten en bacterieën tussen zijn teentjes vormen die een persoonlijke geur. Dus door het vegen van de pootjes wordt niet alleen de lucht van het plasje verspreid, er wordt ook nog een eigen geurtje toegevoegd. Zo laat de hond zijn persoonlijke visitekaartje achter.
Tip: Honden houden hun eigen pootjes graag schoon maar was de voetjes van je hond liever niet met shampoo. Ze vinden het fijn als ze hun eigen geurtje behouden!
Waarom wil een hond zijn geur verspreiden?
Honden communiceren via de neus. Door geur te verspreiden met hun pootjes markeren ze hun omgeving en zeggen ze 'hier was ik'. Dit gedrag komt bij alle honden voor en zien we echt niet alleen bij grote, sterke reuen. Ook teefjes en kleine honden kunnen soms hun voetjes vegen, dit hoort bij normaal 'markeergedrag'. Markeren hoeft niet per se te betekenen dat een hond zijn territorium wil afbakenen. Middels geur wisselen honden tal van boodschappen uit, het is voor hen een normale manier van communiceren.
Maar wat betekent het als een hond plotseling vaker dan anders zijn voetjes veegt?. Als er bijvoorbeeld een nieuwe hond bij de roedel komt, of als er iets verandert in de omgeving kan een hond plotseling markeergedrag vertonen. Ook kan hij willen markeren als jullie tijdens de wandeling een andere hond tegenkomen waartegen jouw hond een beetje 'stoer' wil doen. Dit hoeft absoluut geen kwaad in de zin te hebben, en voetjes vegen is geen gedrag dat je af hoeft te leren. Sommige honden vegen hun pootjes bijna altijd na het plassen, het hoort echt bij het hond-zijn!
Het is wel belangrijk om te letten op de rest van de lichaamstaal. Wordt je hond plotseling boos of gespannen, dan kan het voetjes vegen soms gepaard gaan met agressief gedrag. Let op stress-signalen zoals staren/fixeren, lippen optrekken, staart en haren recht omhoog. Probeer spanning tussen twee honden altijd te de-escaleren. Leid je hond af en zorgt dat hij zich weer richt op iets leuks zoals een bal of een hondenkoekje. Lees meer over vechtende honden voorkomen.
Verder is het belangrijk om veranderingen in gedrag altijd op te merken en te onderzoeken. Is je hond een fanatieke voetjes-veger maar stopt hij daar plotseling mee? Het kan duiden op pijn aan spieren of gewrichten. In geval van twijfel, raadpleeg altijd een dierenarts want honden 'zeuren' niet snel en laten hun pijn niet graag zien.