Het liefst knuffel je elke hond die je tegenkomt en kroel je lekker door de vacht. Maar sommige honden kunnen wel sterk ruiken. Die typische hondengeur ruik je extra goed na een flinke bui of zwempartij, en dat is volkomen normaal. In principe 'stinkt' een gezonder hond dan ook niet. Wordt de lucht écht onaangenaam, dan kan er dus iets aan de hand zijn. We vertellen je alles over de geur van een hondenvacht en wat je moet doen als de vacht gaat stinken.
Welke hond stinkt?
Hoe de vacht van een hond ruikt, verschilt per individuele hond en per ras. Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben vaak een sterke geur. Andere honden zoals Poedels, Akita's, Shi Tzu's of Windhonden stinken niet en zijn soms bijna geurloos. Sommige hondenrassen hebben ook een wat vettigere vacht, die een beetje 'afgeeft' als je ze aait: dat zie je vooral bij Retrievers en andere waterhonden. Honden die zwemmen of in ruige weersomstandigheden kunnen leven scheiden wat meer talg af om hen te beschermen tegen vocht en kou. Wordt de vacht van een hond nat, dan ruik je die typische hondengeur. Wat je ruikt is niet de vacht zelf, maar de bacteriën en schimmels die van nature in de vacht leven.
Waarom stinken honden?
Gezonde honden stinken niet echt, maar hebben wel een eigen individuele lichaamsgeur. En die heeft ook een functie: honden verspreiden hun individuele lichaamsgeur om zich kenbaar te maken aan de wereld en om hun territorium af te bakenen. Honden scheiden die geur vooral uit rondom de oren en via de voetzolen: vandaar dat veel honden hun 'voetjes afvegen' na een plasje. Ze wrijven dan gewoon hun geur over de aarde. Honden hebben ook klieren in en rondom de oren die een geur afgeven. Als de hond gezond is ruik je dat wel, maar stinkt het niet. Beginnen de oren echt vies te ruiken, dan kan dat duiden op een bacterie- of schimmelinfectie.
Een andere grote veroorzaker van stinkende lucht is de mondholte. Ontstekingen in de mondholte en gebitsproblemen kunnen voor een stinkende bek zorgen. Laat het gebit van je hond regelmatig controleren bij de dierenarts en maak het gebit van je hond dagelijks schoon met een wattenstafje, gaasje of hondentandenborstel.
Lekker stinken: rollen in de viezigheid
Veel honden vinden het heerlijk om te rollen in stinkend spul zoals rotte vis en andere dode dieren, maar ook in poep of verrot voedsel. De meest voor de hand liggende verklaring is dat ze dit gewoon lekker vinden ruiken.
Honden beleven geur heel anders dan wij mensen. Wij houden misschien van parfum- en bloemetjesluchten, maar een hond heeft daar een afkeer van. Een hond die gewassen is met een geparfumeerde shampoo, zal zich daarna ook het liefste weer lekker rollen in de viezigheid om dat 'onnatuurljike' geurtje weg krijgen.
Rollen in de viezigheid heeft daarnaast te maken met het instinct. Van oudsher heeft het een tactisch voordeel om niet als een prooi te ruiken, zodat de vijand misleid wordt. Een lekkere geur van een stinkend karkas is daar heel geschikt voor... Wil je de hond na zo'n rolpartij wassen, gebruik dan een geurloze hondenshampoo. Helemaal voorkomen dat je hond in de viezigheid wil rollen kun je helaas niet, wel kun je leren te herkennen wanneer hij dreigt te gaan rollen en hem zo tijdig afleiden en het gedrag stoppen.
Help! Mijn hond stinkt
Stinkt de vacht van jouw hond meer dan gebruikelijk? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst de vachtconditie zelf: bij honden met een langere vacht en honden die veel zwemmen kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen.
Een goede vachtverzorging door regelmatig borstelen, het verwijderen van vuil en overtollige haren kan veel stank voorkomen. Ook het schoonhouden van de buitenkant van de oren en het eventueel wegknippen van overtollig haar zorgt dat de oren kunnen 'ventileren' en bacteriën en schimmels minder kans krijgen. Het (te vaak) wassen van je hond met shampoo werkt vaak juist averechts, het verstoort de natuurlijke balans van de huid waardoor de vacht juist sneller extra vettig wordt.
Lekker kroelen ter inspectie
Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen en te aaien zorg je gelijk voor een regelmatige gezondheidsinspectie van je hond. Zo kun je tijdig huidproblemen zoals schilfers, infecties en ongedierte zoals teken en vlooien op het spoor komen. Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op onderliggende problemen zoals voedselallergie, een teveel aan afvalstoffen (slechte voeding), schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen. Stinkt de vacht van je hond structureel? Ga dan zeker even langs de dierenarts.
Heb je een wat oudere hond? Dan kan het zijn dat de vacht wat sterker gaan ruiken dan vroeger omdat zijn weerstand en lichamelijke processen wat achteruit gaan. Lever en nieren werken wat minder waardoor de huid wat meer afvalstoffen gaat uitscheiden, en dat ga je ruiken. Maak je niet te veel zorgen maar blijf wel in de gaten houden of je hond geen andere tekenen van ziekte of pijn vertoont.
Een beetje hondenlucht in huis, dat hoort erbij. Maar om stank beperken houd dan de omgeving van de hond extra goed schoon. Op die plaatsen blijven vaak haren en huidschilfers hangen waar bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Was regelmatig zijn kussens en dekens (met parfumloze wasmiddel). Maak ook de vloeren en muren in de omgeving van de honden schoon met eco-schoonmaakmiddel. Op die manier blijven vieze geurtjes langer weg.