Veel baasjes zien wel eens jaloers gedrag bij hun hond. Ze zijn bijvoorbeeld jaloers als er een baby komt, een nieuw huisdier of een nieuwe geliefde. Maar ook zonder dat er een 'indringer' is kan een huisdier jaloers zijn en overdreven aandacht vragen aan de baas of zich agressief gedrag naar andere honden op straat. Wat betekent dit jaloerse gedrag, en wat kun je er aan doen?
Wat is jaloers gedrag?
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat honden ongeveer hetzelfde jaloerse gedrag kunnen vertonen als mensenbaby's. Een beetje jaloezie kan best grappig of zelf schattig zijn, maar het kan ook problematisch worden. Aandacht vragen, overdreven aanhankelijk zijn, maar ook grommen en agressief gedrag naar andere mensen en honden kunnen uit jaloezie voortkomen.
Waarom is mijn hond jaloers?
Honden willen vooral hun baas behagen. De baas is hun beste vriend van wie ze afhankelijk zijn voor primaire levensbehoefte en voor veiligheid en geborgenheid. Wordt deze veilige situatie bedreigd omdat er een nieuwe persoon of dier komt, dan kan de hond jaloers worden. Ook als er iets verandert in de dagelijkse routine kan een hond uit balans raken: bijvoorbeeld als je meer gaat werken, als er problemen zijn in de privésfeer of als je even minder aandacht kunt hebben voor de hond.
Jaloers honden niet belonen
Jaloers gedrag mag niet beloond moet worden. Gaat je hond piepen, janken, bedelen, zich opdringen of grommen of erger? haal je hond dan weg van de situatie en breng hem naar zijn mand en beloon hem daar. Op het moment dat de hond jaloers gedrag laat zien, straf de hond niet maar stimuleer hem ook niet voor het vragen van aandacht: een aai, lachen om zijn gedrag of zelfs boos worden betekent: Aandacht! Daarmee wordt zijn jaloerse gedrag gestimuleerd.
Denk altijd aan de veiligheid: laat een jaloerse hond nooit in de buurt van kinderen, en laat hem alleen onder begeleiding kennismaken met andere huisdieren. Praat altijd positief over de persoon of het dier waarop je dier jaloers is. Zorg dat de hond een positieve associatie krijgt met deze 'indringer', zodat je hond zich minder bedreigd voelt.
Werken aan zelfvertrouwen
Door het jaloerse gedrag aan te pakken halen we de symptomen weg, maar niet de oorzaak. Honden die goed in hun vel zitten zullen nauwelijks jaloers gedrag laten zien. Het is enorm ingewikkeld om precies te achterhalen waarom jouw hond (plotseling) jaloers is. Maar we weten wel dat honden die onzeker, angstig, getraumatiseerd of simpelweg verlegen zijn sneller jaloers zullen worden. Op het moment dat de 'veilige' band met zijn baas op het spel staat, wordt de hond onzeker en zal hij alles doen om die veiligheid terug te krijgen.
Denk eens na: waarom zou jouw hond zich niet helemaal goed kunnen voelen? Zijn er inderdaad momenten dat de aandacht voor hem minder is door de komst van een baby, een verbouwing of werk? Een grote verandering in het dagelijkse leven kan een hond behoorlijk uit balans brengen!
Daarom is het belangrijk om continue te werken aan een evenwichtige hond vol zelfvertrouwen. Dat kan door:
- Spelletjes, trucjes en sporten te doen: beloon je hond voor elke kleine prestatie zoals apporteren, 'zitten', 'hierkomen' of simpelweg samen lol hebben!
- Steun je hond in moeilijke situaties, moedig hem positief aan
- Geef je hond controle en keuzevrijheid: dring hem geen moeilijke situaties op (zoals 'verplicht' kennismaken met een andere hond) maar laat hem zelf bepalen.
- Laat hem snuffelen: laat hem aan nieuwe plekken, mensen en dieren op zijn eigen tempo snuffelen. Hiermee vergaart hij informatie en krijgt hij rust en controle.
- Help je hond ontspannen: bijvoorbeeld met massage of Bach bloesem therapie.
Mentale en fysieke uitdaging
Gelukkige en voldane honden hebben minder reden om jaloers te zijn: ze worden voorzien in hun behoeftes. Zorg er daarom voor dat je hond voldoende affectie (knuffels, liefde), beweging en mentale uitdaging krijgt.
Heb je overdag wat minder tijd wegens werk of andere activiteiten? Overweeg dan eens dagopvang voor je hond in te schakelen: dat is een soort persoonlijke hondencreche waar een hondenoppas overdag op jouw hond past in een huiselijke omgeving. De oppas kan dan met je hond wandelen, knuffelen en hem een warme, rustige omgeving bieden. Lees meer over Dagopvang Hond