De één vindt het geen probleem, de ander vindt het ronduit smerig: een flinke lebber krijgen van je hond. Maar waarom likt een hond je eigenlijk? En is het ongezond voor je?
Waarom likt een hond?
Honden likken hun soortgenoten om verschillende redenen. Het langzaam likken van de snuit en het lichaam heeft als doel de ander te 'verzorgen', zoals de moederhond haar pups likt. Andersom kan het likken rondom de bek ook betekenen dat de hond om verzorging vraagt. Dit soort likjes geven honden niet alleen aan soortgenootjes maar ook aan mensen: aan jou dus, als je hun baasje of hondenoppas bent. Kom je thuis en gaat je hond van blijdschap je gezicht, handen en voeten likken? Dan betekent dat: 'ik ben zo blij dat je er bent, verzorg mij en geef mij aandacht!'
Het kan ook gebeuren dat een hond een andere hond rond de likt. Hij doet dat uit eerbied. Vaak zie je daar ook andere kalmerende signalen bij zoals een lage kwispelende staat. Dit type likjes betekenen: wees lief voor mij ik heb geen kwaad in de zin!
Honden kunnen ook over hun eigen lippen likken. Vaak gaat dit dan gepaard met andere kalmerende signalen zoals smakkende geluidjes en gapen. Dit betekent: ik voel wat stress opkomen en wil je vragen mij met rust te laten. Het is belangrijk om dit soort conflictmijdende signalen van je hond te herkennen en begrijpen - zeker als hondenoppas is het een belangrijke vaardigheid om onbekende honden te kunnen 'lezen'. Lees meer over kalmerende signalen.
Een hond die zijn eigen lippen likt, voelt zich vaak ongemakkelijk
Waarom likt een hond zichzelf?
Het is normaal gedrag dat honden zichzelf likken. Dat doen ze om zichzelf schoon te houden, bijvoorbeeld rond de pootjes, de buik en geslachtsorganen. Als de hond overmatig likt op één en dezelfde plek, dan kan er echter iets meer aan de hand zijn. De hond kan pijn hebben vanwege bijvoorbeeld een wond aan de huid (splinter, brandwond, schaafwoon), maar ook van binnen kan hij last hebben van zijn gewrichten wegens bijvoorbeeld een verstuiking of artose of artritis. Honden zijn geen aanstellers, en zullen hun pijn zo lang mogelijk verbergen. Laat je hond dus niet langer dan nodig rondlopen met problemen en check bij het likken of je hond pijn heeft. Daarnaast kan overmatig likken duiden op jeuk wegens een allergie of vlooien of ander ongedierte: sluit dus eerst vlooien en teken uit. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.
Tot slot kan dwangmatig likken (tot soms wel bloedens toe) een teken van stress of verveling zijn. Ga in dat geval na of de hond zich in een onprettige situatie bevindt. Misschien is er iets veranderd in jullie huishouden wat voor spanningen zorgt? Of misschien krijgt je hond te weinig uitdaging en kan de hulp van een persoonlijke hondenuitlaatservice of hondenoppas uitkomst bieden. Houd je hond zijn gedrag altijd goed in de gaten, voor wie oplet zal zien dat een hond jou met zijn lichaamstaal heel veel belangrijke informatie geeft!
Is een hondenlik ongezond?
Tot slot: is het goed of juist schadelijk om een lik van je hond te krijgen? Het is een mythe dat een hondentong schoon altijd schoon is en zelfs heilzaam. Een hondentong bevat wel degelijk bacteriën (gemiddeld ongeveer vijfduizend), en daar kunnen ook ziekteverwekkers tussen zitten. Laat een hond dus nooit aan wondjes likken en geef ook geen kusjes op de mond. Ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakke weerstand kunnen beter maar voorzichtig zijn met hondenlikjes.
Maar gelukkig hoeven we niet te overdrijven: bacteriën vind je overal, op je vaatdoekje in de keuken zitten meestal veel meer bacteriën dan op een hondentong. Een vrolijke begroeting van je hond moet dus gewoon kunnen. Wil je liever niet dat je hond je gezicht likt? Straf hem dan niet maar zeg duidelijk 'nee' en laat hem bijvoorbeeld als alternatief aan je hand snuffelen of likken. Hij bedoelt het goed en in hondentaal betekent een begroetende lik simpeweg: ik vind jou lief!