Waarom kotst een kat?

Author picture Paulien

Veel katten braken regelmatig hun maaltje eruit. Dat is in de meeste gevallen normaal, maar soms kan overgeven ook op onderliggende gezondheidsproblemen duiden. En waarom eet een kat eigenlijk zijn eigen kots? Om je kat gezond te houden is het belangrijk om te snappen waarom je kat plotseling misselijk wordt.

Haarballen en overgeven

Katten krijgen bij het wassen veel haren binnen die ze in de vorm van haarballen kunnen opgeven. Je ziet hier dan ook duidelijk braaksel met veel haar terug. 

Heeft jouw kat (te) veel last van haarballen? Dan kan het helpen om:

  • Regelmatig je kat te borstelen om overtollig haar te verwijderen
  • Verspreid de maaltijd over meerdere kleine maaltijden per dag
  • Zet kattengras neer - het zorgt dat de kat makkelijker overgeeft en bevordert een gezonde darmwerking.
  • Speciale anti-haarbal voeding kan helpen - géén wetenschappelijk bewijs maar veel kattenbaasjes zijn positief.
  • Haarbalpasta's - een lekkere snack! Door het vet in de pasta 'glijdt' het haar makkelijker naar de darmen.

Iets verkeerds gegeten

Ook kan het zijn dat een kat 'iets verkeerds' heeft gegeten, zoals iets uit de prullenbak, een prooidier waar hij misselijk van wordt of een kliekje uit de keuken. Dit is meestal onschuldig overgeven, en het is belangrijk dat je het gedrag van je kat erbij in de gaten houdt. Is de kat na het kotsen weer levendig en vrolijk, dan is er meestal niets aan de hand. Even het braaksel opruimen en klaar. Blijft je kat ziek en lusteloos? Schakel dan de dierenarts in. 

Te snel eten

Katten kunnen overgeven als ze te snel, te veel eten binnenkrijgen. Ze schrokken dan hun voer naar binnen en geven direct erna over.

Tips tegen schrokken:

  • Zorg dat de kat op een rustig plek alleen eet - géén andere dieren in de buurt
  • Geef de kat meerdere kleine maaltijden per dag
  • Geef je kat kleinere brokjes

Extra tip: geef jij je kat eten uit de koelkast? Daardoor kan de kat ook overgeven. Geef je kat liever zijn maaltijd op kamertemperatuur.

Katten die te gulzig zijn eten vaak snel een grote hoeveelheid eten waardoor ze gaan braken. Geeft je kat ook over na het eten van een klein beetje eten? Dan kan de kat ziek zijn: raadpleeg je dierenarts.

waarom kotst een kat

Acuut of Chronisch braken: ziekte of vergiftiging

Als jouw kat af en toe braakt wegens een haarbal of te snel eten, dan is er geen reden tot zorg. Verandert er echter plotseling iets in de frequentie van braken, dan kan er meer aan de hand zijn. Er zijn twee mogelijkheden:

Acuut braken: Wanneer een kat plotseling veel braakt en er zijn ook andere symptomen van ziekte, dan kan er sprake zijn van vergiftiging of ziekte. Zie je naast het acuut braken ook lusteloosheid, heeft je kat diarree, drinkt of eet hij heel weinig of juist extra veel, veel plast of juist moeilijk plast dan is er reden tot zorg. Schakel direct de dierenarts in - de kans op uitdroging is groot.

Lees meer over welke kamerplanten zijn giftig voor mijn kat?

Chronisch braken: Braakt de kat meer en langduriger dan normaal (meer dan 3 dagen achtereen) dan kan dit duiden op een onderliggend medisch probleem. Er kan een probleem zijn met de organen (maag, darmen, lever, schildklier) of er kan sprake zijn van een infectie (wormen, of een virus). Bel je dierenarts.

Wanneer je de dierenarts inschakelt is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie door te geven. Het is belangrijk om vóór je het braaksel opruimt goed te kijken hoe het eruitziet. Observeer het gedrag van je kat goed en geef de informatie aan je dierenarts door.

Waarom eet mijn kat zijn braaksel op?

'Onschuldig' overgeven zoals na schrokken gebeurt vaak binnen 2 uur na het eten. Dit braaksel lijkt erg op het maaltje dat er aanvankelijk in ging, het is nog niet lang in de maag geweest. Het komt er zonder veel moeite in één keer uit - vaak in de vorm van een sigaar. Veel katten eten deze kots gewoon op - voor ons niet fris maar voor katten is het normaal gedrag, gedragswetenschappers denken dat katten het gewoon lekker vinden omdat het op 'normaal' eten lijkt.

Braaksel dat wordt opgegeven van ziekte of vergiftiging ziet er ook meer 'verteerd' uit en heeft vaak een gelige kleur. Katten doen ook meer moeite om het op te hoesten, zijn maag trekt samen en zijn hoofdje gaat meer tekeer om het voedsel uit te kunnen spugen. Ruim het braaksel zo snel mogelijk op om te voorkomen dat je kat het opnieuw eet.