Op reis met je hond: tips voor een diervriendelijke vakantie

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 07/06/2018

Niks is leuker dan vakantie vieren samen met je huisdier. Maar de vakantie moet niet alleen leuk zijn voor het baasje, ook voor je hond is het belangrijk dat de reis comfortabel is en dat hij echt van z'n vakantie kan genieten. Daarom geeft Pawshake je de belangrijkste tips voor een diervriendelijke vakantie met je hond.

Kies je bestemming

Wil je dit jaar met je huisdier op vakantie? Dan begint je avontuur met het uitzoeken van een diervriendelijke bestemming. Een citytrip is wellicht geen goed idee met een hond, een hondvriendelijke camping in een bosrijke omgeving kan juist een waar paradijs zijn voor je hond! Hoewel sommige honden geen enkele moeite hebben met reizen, kan een lange reis toch erg vermoeiend en verwarrend zijn voor je hond. Een bestemming dichtbij huis is daarom aan te raden. Kies bijvoorbeeld een leuke camping waar honden welkom zijn of een huisje of hotel waar honden zijn toegestaan.

De reis voorbereiden

  • Chippen: zorg dat je hond gechipt is. In veel landen is dat verplicht. Zorg ook dat de chipregistratie up-to-date is, en dat je hond een penning draagt. Lees ook het artikel over het voorkomen van vermissing van je huisdier
  • Paspoort: Je hond heeft in veel landen een Europees dierenpaspoort nodig. Dat is het paspoort dat je ook gebruikt voor je bezoeken aan de dierenarts.
  • Inentingen: Voor de meeste bestemmingen moet je hond extra inentingen tegen Rabiës en in sommige landen ook voor andere ziektes.

Invoereisen kunnen per land sterk verschillen. Sommige landen vragen extra documenten, vaccinaties of je hond moet zelfs een bepaalde tijd in quarantaine verblijven. Bekijk hier alle invoereisen per land binnen Europa en hier alle invoereisen per land buiten Europa

Vliegen met de hond

Vliegen met de hond is best een uitdaging, maar het kan wel. Zorg dat je je huisdier op tijd aanmeldt bij de vliegtuigmaatschappij. Over het algemeen geldt dat kleine honden mee kunnen in de cabine, grotere honden reizen in een speciaal compartiment mee in het ruim.

Je hebt voor beide opties een geschikte reismand nodig. De vliegmaatschappij stelt bepaalde eisen aan de afmetingen van de mand, dus kijk goed wat voor draagmand je nodig hebt. Tip: Het handigst is om een reismand op wielen te kiezen, voor de grote afstanden die je op het vliegveld bijvoorbeeld aflegt. Laat je hond al vroeg wennen aan de reismand. Zorg dat het een leuke plek is. Laat de mand gewoon een tijdje in huis staan, geef je hond er af en toe een snoepje in een maak eens een 'proefritje' zodat je hond tijdens de reis zich comfortabel voelt in de reismand.

Met de auto

Ga je met de auto? Koop dan een hondenriem waarin je jouw dier goed maar comfortabel vast kunt zetten. Is je hond nog niet gewend aan het rijden van lange stukken? Begin dan ruim vóór je reis met korte proefritjes.

Sommige honden kunnen wagenziek worden. Er zijn bij de dierenarts medicijnen tegen reisziekte verkrijgbaar. Zorg verder tijdens de reis voor voldoende frisse lucht, een rustige rijstijl en stop op tijd voor een pauze. Laat je hond ook lekker naar buiten kijken, dat voorkomt dat hij misselijk wordt.

Tijdens de reis

Ga kort voor vertrek nog een flinke wandeling maken met de hond en zorg dat hij z'n energie goed kwijt kan. Zorg dat er voldoende drinkwater beschikbaar is, ook tijdens de reis, maar geef hem een paar uur voor vertrek geen eten meer om misselijkheid te voorkomen. 

Reis je met de auto? Houd de hond te allen tijden koel tijdens de rit. Laat je hond in de schaduw zitten en stop regelmatig en bied water aan. Is je hond niet zo'n drinker? Ijsklontjes in een koelbox bieden te oplossing. Ze zijn leuk om mee te spelen en zorgen voor wat extra hydratatie. Stop regelmatig en maak een wandelingetje met de hond. En we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: laat je hond nooit alleen achter in een auto. De temperatuur kan razendsnel oplopen en dit kan dodelijk zijn.

Een oppas op reis

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens je vakantie iets wil doen zonder je hond. Bijvoorbeeld als je een stad gaat bezoeken en museums in wil, of naar een natuurpark gaat waar honden niet zijn toegestaan. In veel 'vakantielanden' zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland is Pawshake gewoon actief. Je kunt er dus ook tijdens je vakantie een oppas regelen.

Boek dus ook internationaal je oppas. Hoe doe je dat? Met de gratis Pawshake App voor Android of iOS: stel je zoeklocatie in op je vakantiebestemming. Gebruik je liever de Pawshake website: Ga helemaal rechtsonderaan de website het land van je keuze. Je kunt  nu zoeken naar een oppas in het land van je keuze.

Handig! De paklijst voor je hond

Neem liever te veel mee dan te weinig. Zorg in elk geval voor:

  • Dierenpaspoort
  • Halsband, riem, hondenpenning
  • Reismand
  • Foto en beschrijving van de hond
  • Doekjes en schoonmaakmiddel voor ongelukjes onderweg
  • Droogvoer, kauwstaven
  • Favoriete mandje / kussen
  • Favoriete speelgoed
  • Poepzakjes
  • Borstel
  • Drinkbak en waterflessen
  • Een spiraal en een lange lijn om de hond vast te leggen (op de camping)
  • Handtrekker om haren van meubels en tapijt te verwijderen (in hotels of vakantiehuis)
  • Zwemvest (voor op de boot)
  • Medicijnen, EHBO doos
  • Tekenpen

Blijft je hond liever thuis?

Is je hond ziek, oud, zwanger of gewoon een beetje gespannen of angstig? Of vind je het zelf erg moeilijk om je hond mee op reis te nemen? Maak het jezelf en je hond niet te moeilijk en begin er dan gewoon niet aan. Er staan honderden lieve dierenoppassen klaar om je hond op te vangen tijdens je vakantie. Op die manier kun je met een gerust hart weg omdat je wéét dat je hond ook een geweldige tijd beleeft, gewoon in z'n eigen omgeving. Boek een oppas