Meer verwaarloosde huisdieren door dure tijden

Author picture Paulien
Bij Pawshake geven we veel om het welzijn van huisdieren en hun baasjes. Helaas blijkt uit een rapport van Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) zien dat er steeds meer verwaarloosde huisdieren zijn in Nederland. Dit komt vooral door de stijgende kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts, waardoor baasjes de zorg voor hun huisdieren niet altijd kunnen betalen.

Meer verwaarlozing

In 2023 moest de LID 2.760 keer uitrukken voor verwaarloosde honden en 1.957 keer voor verwaarloosde katten. Dit is een flinke toename ten opzichte van eerdere jaren. Volgens het LID komt dit vooral door de nasleep van de coronapandemie. Tijdens de pandemie namen veel mensen een huisdier voor extra gezelligheid. Nu het gewone leven weer is begonnen, worden deze huisdieren vaker verwaarloosd.
 
een witte kat met grijze vlekjes in een asiel achter tralies

Geldproblemen

Een andere reden voor meer dierenleed zijn de stijgende kosten. Veel baasjes kunnen de dierenarts niet meer betalen. Hierdoor blijven gezondheidsproblemen onbehandeld, waardoor de dieren extra lijden. Ook zien inspecteurs soms schokkende dingen zoals huisdieren die in hun eigen uitwerpselen rondlopen, honden met luiers omdat ze niet worden uitgelaten, of dieren met gevaarlijk over- of ondergewicht. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat huisdiereigenaren met bewustwording, kennis en ondersteuning nodig hebben.

Dieren redden

In 2023 moest de LID 1.371 verwaarloosde huisdieren in bescherming nemen. Deze dieren zijn naar veilige plekken gebracht waar ze de juiste zorg krijgen. Meestal krijgen eigenaren eerst een waarschuwing of dreiging met een boete, zodat ze de kans krijgen om de situatie te verbeteren.

Labrador wordt geaaid

Ondersteuning voor baasjes

Bij Pawshake moedigen we baasjes aan om hulp te zoeken als ze moeite hebben met de zorg voor hun huisdieren. Er zijn ondersteuningsnetwerken beschikbaar die kunnen helpen met dierenartskosten en zorg. Het is belangrijk om problemen vroeg aan te pakken en ervoor te zorgen dat huisdieren de liefde en zorg krijgen die ze verdienen.
 
Voor baasjes die vooral een extra handje hulp nodig hebben vanwege tijdgebrek, kan Pawshake natuurlijk uitkomst bieden met een lieve oppas uit de buurt die je hond uit komt laten of komt spelen met je kat.