We hebben er even op moeten wachten maar de winter komt er nu eindelijk aan. Wij trekken een dikke jas aan, nemen een paraplu mee en zetten binnen de verwarming aan om ons te beschermen tegen de kou. Maar wat moeten we doen om onze honden warm te houden? 5 wintertips voor je hond:
1) Blijf in beweging
Ja, een hond kán onderkoeld raken in extreme omstandigheden, maar in ons klimaat zal dat niet snel voorkomen. Onderkoeling kun je voorkomen zolang je hond lekker in beweging blijft (en daarom ga je sowieso ook naar buiten, toch?) Zeker als het regent of sneeuwt is het belangrijk dat je hond niet lang stilstaat of ergens lang stil moet zitten. Ga daarom lekker actief wandelen, gooi balletjes of takken en doe leuke spellen met de hond. Oh, en pas ook op met de auto: in een geparkeerde auto wordt het net zo koud als buiten, maar je hond kan zich niet bewegen. Laat je hond dus niet achter in de auto.
2) Pas op met strooizout
Pekel is niet goed voor de hond, hij kan last krijgen van z'n pootjes en het is giftig als hij het binnenkrijgt. Als je terugkomt van de wandeling kun je eerst de hond schoonwrijven met een handdoek, zodat je hond het zout niet uit zijn vacht gaat oplikken. En irritatie aan de pootjes kun je voorkomen door de voetzooltjes voor de wandeling even in te smeren met vaseline.
3) Houd je hond droog
Je hond heeft in normale omstandigheden geen behoefte aan een (regen)jas zoals wij. Sterker nog: de buitenlucht is heel goed voor hem! Zijn vacht is heel goed in staat om de temperatuur van zijn lijf goed te reguleren. Ook een beetje regen is geen probleem, als je de hond bij thuiskomst maar weer lekker droogwrijft met een handdoek. Maar, voor lange wandelingen in de sneeuw is het wel belangrijk om op te letten en de vacht droog te houden. Voorkom dat er sneeuw en ijs zich gaat ophopen in de vacht, en bedek kortharige honden met blote buikjes of puppy's eventueel met een hondendekje of hondenjas.
4) Let op onderkoeling
In ons land zal je hond niet gauw onderkoeld raken. Maar voor wie een lange wandeling in de kou, regen of sneeuw gaat maken is het wel belangrijk om goed op de hond te letten. Als hij het te koud krijgt wordt hij lusteloos, gaat hij rillen en gaat z'n hartslag omlaag. Dan moet hij gelijk naar een warme ruimte waar hij te eten en drinken krijgt. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts.
5) Wees voorzichtig met ijs
Wij vinden ijs natuurlijk leuk om op te schaatsen, maar je hond vindt het minder prettig! Hij kan er zich lelijk op bezeren, bijvoorbeeld als hij uitglijdt. Bovendien kunnen honden niet goed inschatten of het ijs eigenlijk wel dik genoeg is. Hierdoor is de kans reëel dat hij door het ijs zakt, en dan komt hij er niet zo makkelijk weer uit. Bovendien is dat wel héél erg koud, zo'n ijsbadje!
En het is natuurlijk vooral belangrijk om buiten genieten met je hond: weer of geen weer. Een mooie wandeling versterkt de band tussen jou en je hond, elke dag opnieuw!