Kattenziekte uitbraak? Dit moet je weten

Author picture Paulien

De laatste tijd is er groeiende bezorgdheid: kattenziekte, ook wel panleukopenie genoemd, lijkt weer de kop op te steken. Misschien heb je er al iets over gehoord. Het is een enge gedachte, want kattenziekte is een ernstige en vaak dodelijke virusinfectie. Maar geen paniek - er zijn dingen die je kunt doen om je kat te beschermen.

Grijze kat met grote ogen

 

Wat is kattenziekte?

Kattenziekte is een virus dat vooral jonge en niet-gevaccineerde katten treft. De ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus. De symptomen zijn niet mals: hoge koorts, braken, lusteloosheid en soms bloederige diarree. Het virus is ontzettend agressief en verspreidt zich snel, vooral onder katten die niet goed beschermd zijn. De verspreiding gebeurt via het braaksel en de ontlasting. Helaas overleven de meeste katten deze ziekte niet als ze eenmaal besmet zijn. 

Waarom zorgen over kattenziekte?

Maar waarom duikt deze kattenziekte nu extra op? De reden is eigenlijk simpel: als we minder gaan vaccineren, krijgt het virus weer een kans om om zich heen te grijpen. Katten die niet zijn ingeënt, zijn een makkelijke prooi voor dit zeer besmettelijke virus. Zelfs als jouw kat veilig binnen zit, kan het virus via mensen of andere huisdieren toch in huis komen. Daarom is het belangrijk om hier alert op te zijn.

Hoe kun je je kat beschermen tegen kattenziekte?

Gelukkig is er een eenvoudige en doeltreffende manier om je kat te beschermen: vaccineren. Door je kat jaarlijks te laten vaccineren, zorg je ervoor dat hij niet vatbaar is voor kattenziekte. Dit geldt niet alleen voor buitenkatten, maar ook voor binnenkatten. Als je katten verzorgt die van iemand anders zijn, zoals tijdens het oppassen, vraag dan altijd na of de katten hun inentingen hebben gehad.

Rode kater die wordt ingeënt

 

Als je kat toch ziek wordt

Mocht je kat toch besmet raken, dan is er helaas geen eenvoudige behandeling. Dierenartsen kunnen proberen je kat te helpen met infusen, pijnstilling, antibiotica en andere ondersteunende zorg, maar de overlevingskansen zijn klein. Het virus is hardnekkig en verspreidt zich bovendien snel, waardoor je kat ook makkelijk andere katten kan besmetten.

Wat kun jij nu doen?

Met de recente berichten over de heropbloei van kattenziekte is het een goed moment om even stil te staan bij de gezondheid van je kat. Misschien is het tijd om die jaarlijkse afspraak bij de dierenarts te maken voor een check-up en vaccinatie. Een relatief kleine moeite, maar het kan het verschil maken tussen een gezonde kat en een hartverscheurend verlies - bij jouw eigen kat of die van iemand in je omgeving.

We willen allemaal het beste voor onze katten, en dat begint met goede preventie. Dus praat erover met andere kattenliefhebbers, zorg dat iedereen op de hoogte is, en vergeet niet te vaccineren. Meer informatie over kattenziekte vind je hier.

Zoek je een kattenoppas in de buurt of wil je zelf kattenoppas worden? Regel 't zelf bij Pawshake.