Kattenbak stinkt? Zo houd je de kattenbak geurvrij

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 07/10/2024

We zijn dol op katten, maar laten we eerlijk zijn, de geur van een kattenbak is soms echt niet te harden, óndanks dat je 'm regelmatig verschoont. En als kattenbaasje kun je er misschien een beetje aan gewend raken, maar visite zal de penetrante kattenbakgeur direct opmerken. Niet fijn! Met deze 10 tips houd je vieze geurtjes buiten de deur en ruikt de omgeving van je kattenbak weer lekker fris.

Stinkende kattenbak

Tips voor kattenbak geur verwijderen

1. Kies de juiste kattenbakvulling
 
Het begint allemaal met de juiste kattenbakvulling die geur absorbeert, niet maskeert. Allerlei extra geurstoffen voegen een kunstmatige frisse geur toe, maar nemen vieze luchtjes niet weg. Je doet je kat overigens ook geen plezier met allerlei parfums.
 
Welke kattenbakvulling het beste is, hangt ook een beetje van je eigen voorkeuren af. Klontvormende vulling zorgt dat de urine samenklontert. Schep elke dag de klonten en uitwerpselen uit de bak, dan hou je de geur gerust een week buiten de deur.  Je kunt relatief lang met deze vulling doen en deze is ook relatief milieuvriendelijk. Houtpulp kan een duurzame keuze zijn maar deze stinkt wel weer wat sneller en klontert niet.
 
Verschillende soorten kattenbakvulling
 
2. Regelmatig schoonmaken
 
Een kattenbak hoéft niet te stinken. En als je de stank opmerkt ben je waarschijnlijk al te laat. Katten zijn hygiënische dieren en houden zelf van een frisse wc. Ververs iedere week de volledige kattenbakvulling en sop de kattenbak uit, het liefst met biologisch schoonmaakmiddel of een beetje schoonmaakazijn.
3. Baking soda:
 
Een snufje baking soda over de kattenbakvulling kan wonderen doen. Het absorbeert geuren effectief en is veilig voor je kat. Gewoon een klein beetje strooien en mengen met de vulling.
 
4. Check het voer
 
Voeding kan invloed hebben op de geur van de poep. Voeding met veel vulmiddelen zoals granen zorgen voor meer en meer stinkende ontlasting. Kwalitatief hoogwaardige eiwitten 'maken' minder poep en zorgen dat het ook minder sterk ruikt.
 
5. Ventileer
 
Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer waar de kattenbak staat. Een open raam of een luchtrooster kan helpen om geuren naar buiten te laten stromen.
 
 
6. Kattenbak met geurafscherming
 
Investeer in een kattenbak met een ingebouwde geurafscherming. Deze zijn speciaal ontworpen om geuren binnen te houden en zijn vaak voorzien van koolstoffilters.
 
Kattenbak schoonmaken
 
7. Schone kattenbakmat
 
Ligt er een mat bij de kattenbak? Vergeet deze ook niet op te frissen. Leg een wasbare kattenbakmat voor de kattenbak en was deze regelmatig.
 
8. Vervang de kattenbak
 
Een oude kattenbak kan krasjes hebben waar de geur zich lekker in kan nestelen. Vervang een oude kattenbak voor een stevige nieuwe, en maak deze niet schoon met een schuurspons, want die zorgt weer voor nieuwe krasjes. Gebruik een zachte spons, afwasborstel of doek.
 
9. Natuurlijke geurverdrijvers
 
Ondanks je goede hygiëne kun je altijd wel iets ruiken. Plaats natuurlijke geurverdrijvers in de buurt van de kattenbak, zoals schaaltjes met gemalen koffiebonen of azijn. Zet ook eens een paar kamerplanten in de buurt van de kattenbak. Planten zoals bamboepalm, lepelplant en geranium staan bekend om hun natuurlijke geur-neutraliserende eigenschappen.
 
10. Regelmatige controle bij de dierenarts
 
Gezonde kattenpoep en -plas ruikt niet fris maar stinkt ook niet penetrant. Laat je kat regelmatig controleren bij de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen die geur in de urine en ontlasting kunnen veroorzaken vroegtijdig op te sporen.
 
 

Kattenbak geurvrij houden

kattenbakgeur effectief aanpakken zonder dat je huis vol zit met kunstmatige geurmaskeringen. Een geurvrije kattenbak betekent een gelukkigere kat en een gezelliger huis. 

Vind een kattenoppas bij jou in de buurt met Pawshake