Onlangs vroegen we op Facebook naar jullie ervaringen met je adoptiedier. Herinner je nog de eerste dag? De spannende aankomst, het warme welkom, en het wennen aan elkaar.... Een hond of kat adopteren is het mooiste wat er is, maar het begin van jullie 'relatie' kan best lastig zijn. Veel herplaatsers hebben een onstuimig verleden. Wil jij ook een hond of kat adopteren? Misschien heb je lang gezocht naar jouw ideale huisdier. Je hebt contact gehad met asielen of stichtingen en je hebt allerlei procedures doorlopen. En dan is eindelijk de grote dag aangebroken: je gaat jouw huisdier ophalen! Zo bereid je je voor op deze bijzondere dag.
Is alles in huis?
Houd er rekening mee dat je de komende dagen fulltime met je dier bezig bent. Voor jouw hond of kat is deze verhuizing een enorm spannende en stressvolle veranderen. Zijn leven staat op z'n kop en zijn enige rots in de branding ben jij! Dan is het wel zo fijn om niet de deur uit te hoeven voor een boodschap. Zorg dat alles voor je dier in huis is: voer en kluifjes, mand, kleed, speelgoed, voerbakjes, borstel, eventueel bench, kattenbak of andere spullen.
Heb je alle tijd?
Daarnaast is het fijn als je zelf even geen afspraken buiten de deur hebt. Neem in elk geval een weekje vrij van je werk en zorg dat je verder niets om handen hebt. Zo heb je alle tijd om jouw nieuwe levensgezel zich thuis te laten voelen. Moet je toch de deur uit? Dan is het wel zo relaxed als je ruim op tijd al een hondenoppas of kattenoppas hebt geregeld. En dan het liefst één met veel ervaring, zodat je nieuwe huisgenootje zich op gemak voelt bij jouw dierenoppas.
Is er rust?
Het is misschien verleidelijk om veel aandacht te geven aan de hond en lekker veel met hem te spelen. Maar gun je nieuwe dier de tijd om te wennen. Laat kinderen en eventueel 'kraambezoek' de eerste paar dagen maar mondjesmaat toe. Vertel bezoekers niet naar de hond of kat toe te gaan, maar laat het dier zelf het tempo van toenadering bepalen. Zorg voor een eigen, veilig plekje waar het dier zich terug kan trekken. Al die indrukken zijn erg vermoeiend. Gun hem tijd en ruimte.
Heb je geduld?
Want geduld is het belangrijkste wat je nodig hebt als je een band wilt opbouwen met je hond of kat. Het kan zijn dat je dier angstig of onzeker is. Zo kan het gebeuren dat hij een paar dagen niet eet of weinig drinkt. Ook kan het gebeuren dat je hond niet mee naar buiten wil, of nauwelijks z'n behoefte doet. Zulk gedrag kan allemaal duiden op stress. Wanneer je hond niet wil eten, dring het dan niet op maar haal gewoon de bak weg en bied het op een ander moment aan. Meestal draait de hond na een paar dagen wel weer bij. Blijft hij echter niet eten of plassen, bel dan gewoon even de dierenarts of het asiel om te overleggen wat je kunt doen.
Sommige herplaatsers voelen zich direct thuis, zijn heel erg vrolijk en dankbaar dat je ze hebt meegenomen. Andere honden moeten dagen, weken en soms wel jarenlang wennen. Maar je geduld loont altijd. Het is prachtig om een dier een nieuwe kans te geven op en nieuw, fijn leven bij jou. Heb jij ook een huisdier geadopteerd? We zijn benieuwd naar je foto's van jouw lieve dier! Deel het op Facebook of op Instagram met de hashtag #PawshakePootjes