Als je op vakantie gaat en je hebt opvang voor je hond nodig, wat zijn dan de mogelijkheden? Als je kiest voor persoonlijke hondenopvang dan heb je twee opties: een oppas aan huis die in jouw huis zal verblijven, of je brengt je hond naar het oppasadres. Wat is het beste voor jouw hond en waarom?
Het is al vervelend genoeg dat je hond een paar dagen of zelfs weken zonder zijn baasje en andere gezinsleden is. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de hond verder zijn normale routine zoveel mogelijk kan handhaven.. In een kennel of pension is werkelijk álles anders dan normaal. De hond is vaker alleen, er zijn veel stressfactoren zoals andere honden, er is een verhoogde kans op kennelziektes en de persoonlijke aandacht is minder dan thuis. Een persoonlijke oppas aan huis of uit logeren bij een liefdevol gastgezin kan dan een oplossing zijn. Een huiselijke omgeving met kleinschalige, persoonlijke verzorging, helpt je hond om zich gezond en goed te blijven voelen - ook al kun jij er eventjes niet zijn. Je hebt twee opties:
-> Vind hier je persoonlijke hondenoppas
1: Oppas aan huis
Een oppas aan huis kan een goed oplossing zijn als je het liefste wil dat je hond in zijn eigen omgeving blijft. Ook voor honden die niet makkelijk met andere honden of vreemde mensen overweg kan is een opvang in het eigen huis een goed idee. Het is bovendien makkelijk want je hoeft alle favoriete spullen van je hond niet 'te verhuizen'. Vooral voor honden die snel gestresst of angstig zijn is opvang in zijn eigen huis een perfecte oplossing. De oppas komt dan gedurende jouw afwezigheid in je huis logeren. Je hond hoeft dan overdag en 's avonds niet alleen te zijn, zijn normale dagindeling blijft hetzelfde. Bovendien kan de oppas een beetje op je huis passen en voor de planten zorgen of de post verzamelen. Bovendien is je huis tijdens je vakantie bewoond, wat wel zo'n veilig gevoel geeft.
Tips voor als je een oppas in huis overweegt:
- Zorg voor een uitgebreide kennismaking vooraf: kijk goed hoe de hond op de oppas reageert. Stel veel vragen.
- Ga van te voren samen wandelen met de hond. Leg uit hoe vaak en waar de hond normaal wordt uitgelaten
- Vertel de oppas alles over de normale routine met je hond: wanneer eet hij? Mag de hond op de bank/het bed?
- Deel alle informatie over alarmsystemen, sloten en huisregels met de oppas
- Leg klaar: voldoende voer, medisch paspoort, noodnummers, gegevens van de dierenarts, uitgebreide instructie, contactgegevens, reservesleutel
2: Je hond uit logeren
Voor honden die makkelijk met andere mensen en honden om kunnen gaan, maar die tóch persoonlijke aandacht willen, is een logeerpartij een goede optie. Je brengt je hond dan tijdelijk onder bij de oppas in huis. Dat kan gezellig zijn voor de hond, omdat hij dan bij een oppas verblijft waar misschien ook wel andere gezinsleden wonen; sommige oppassers hebben zelf ook een hond waardoor jouw hond een speelkameraadje heeft. Perfect voor sociale honden die graag veel persoonlijke aandacht en gezelligheid willen.
Tips voor als je een gastgezin voor honden overweegt:
- Ga samen met je hond vooraf kennismaken bij de oppas. Vraag of je precies mag zien waar de hond zal verblijven
- Maak samen met de oppas een proefwandeling in de buurt. Vertel precies wat je van de oppas verwacht en stel veel vragen
- Kijk hoe je hond op de oppas en eventuele andere honden reageert.
- Vraag wat de regels voor de hond zijn in huis. Ben je het daarmee eens?
- Geef zoveel mogelijk vertrouwde spullen aan de oppas mee: zijn eigen mand, speelgoed, eten, snacks, riem, etc.
- Geef verder mee: medisch paspoort, noodnummers, gegevens van de dierenarts, uitgebreide instructie, contactgegevens van jezelf, eventuele medicijnen
Een oppas bij jou aan huis of je hond onderbrengen bij een gastgezin: het hangt van jouw hond af wat het beste voor hem is. Volg bij een kennismaking in elk geval altijd je gevoel en neem je hond als uitgangspunt. Is hij blij met de oppas? Kan hij z'n normale routine tijdens jouw afwezigheid behouden? Dan kun je met een gerust hart op reis.