Je hond beschermen tegen strooizout

Author picture Paulien

Er komt weer nachtvorst aan en dat betekent: strooizout op straat. Wist je dat dit zout helemaal niet goed is voor honden?

Tijdens de winter hebben de poten van je hond extra verzorging nodig. Sneeuw, ijs en strooizout kunnen voor irritaties, kloven en zelfs pijn aan de pootjes zorgen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen houd je de poten van je hond gezond en comfortabel, zodat jullie samen van de winter kunnen genieten!

Een bruine hond in de sneeuw met een jasje aan

 

Waarom zijn sneeuw, vorst en strooizout gevaarlijk?

Als de temperaturen dalen doen we zelf warme sokken en stevige schoenen aan. Maar de blote pootjes van je hond krijgen in de vorst flink wat te verduren.

  • Sneeuw en ijs: Deze kunnen zich tussen de tenen ophopen, wat zorgt voor klontjes die pijn doen bij het lopen.
  • Koude temperaturen: Droge lucht en vorst maken de huid kwetsbaar voor scheurtjes en kloven.
  • Strooizout: Dit kan de huid van de voetzolen irriteren en zelfs giftig zijn als de hond eraan likt.

De chemicaliën in strooizout, zoals calciumchloride of natriumchloride, kunnen irriteren of zelfs wondjes veroorzaken. Daarnaast likken honden instinctief hun poten schoon, wat kan leiden tot zoutvergiftiging met symptomen zoals braken, diarree, lusteloosheid en in ernstige gevallen neurologische problemen. Zelfs een kleine hoeveelheid ingeslikt strooizout kan uitdroging veroorzaken, doordat het zout vocht aan de cellen onttrekt.

Het is dus belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en eventueel maatregelen te nemen om hem de winter door te loodsen!

Strooiwagen in de sneeuw

 

7 Tips om de poten van je hond te beschermen

  1. Knip het haar tussen de tenen kort
    Lang haar tussen de tenen houdt sneeuw en ijs vast. Houd dit netjes kort om ophopingen te voorkomen.
  2. Overweeg hondenschoentjes
    Vooral in gebieden met veel zout of scherpe ijsschotsen zijn schoentjes een uitkomst. Zorg ervoor dat ze goed passen en comfortabel zijn. Niet elke hond is er direct fan van, dus laat hem er thuis eerst aan wennen.
  3. Spoel de poten na elke wandeling
    Was de poten na een wandeling met lauwwarm water om zout en vuil te verwijderen. Droog ze goed af en controleer op scheurtjes of irritaties.
  4. Hydrateer de voetzolen
    Smeer de poten na het wassen in met een hydraterende crème die geschikt is voor honden. Dit voorkomt uitdroging en houdt de huid soepel.
  5. Kies veilige wandelroutes
    Vermijd gebieden waar veel gestrooid wordt of scherpe ijsschotsen liggen. Zoek naar zandpaden of gebieden waar minder zout wordt gebruikt.
  6. Let op signalen van ongemak
    Als je hond vaak zijn poten likt of op één poot gaat lopen, kan dit een teken zijn van irritatie. Controleer de poten regelmatig en raadpleeg een dierenarts bij ernstige klachten.
  7. Gebruik pootbeschermende balsem
    Breng voor een wandeling een speciale hondenpootbalsem aan. Dit vormt een barrière tegen zout en voorkomt uitdroging. 

DIY-recept: meng kokosolie, bijenwas en olijfolie voor een natuurlijke beschermende pootjesbalsem.

Wat als je hond strooizout likt?

Een hond zijn pootje wordt schoongemaakt met een doek.

 

Strooizout is giftig voor honden. Als je hond eraan likt, kan dit leiden tot buikpijn, braken of diarree. Maak daarom zijn poten na een wandeling altijd goed schoon. Bij milde symptomen: Spoel direct de bek schoon met water en geef hem vers drinkwater om het zout te verdunnen. Bij ernstige symptomen: (zoals braken, lusteloosheid of beven) neem meteen contact op met de dierenarts. 

Heb je zelf geen tijd om je hond elke dag uit te laten? Boek dan een hondenoppas via Pawshake en geef je hond een geweldige tijd.