Als betrouwbare hondenoppas is het belangrijk om jezelf op een goeie manier 'voor te stellen' aan de nieuwe honden die je onder je hoede krijgt. Dit is een cruciaal proces omdat het de toon zet voor de rest van de tijd samen en ervoor zorgt dat de hond zich op zijn gemak voelt bij jou. Bovendien laat je met een goeie kennismaking aan het baasje zien: 'jouw hond vertrouwt mij, ik ben een goede oppas voor jouw hond!'
Dankzij deze persoonlijke aandacht weet het baasje ook bij wie de hond verblijft en kan het baasje bijvoorbeeld met een gerust hart op vakantie.
Hoe maak je kennis met een nieuwe (oppas)hond?
Hier zijn onze 7 tips om jezelf succesvol voor te stellen aan een nieuwe hond:
1. Rustig aan
Wanneer je een nieuwe hond ontmoet, is het vooral belangrijk om rustig aan te doen. Ga de hond niet meteen aaien en ga niet gelijk druk spelen met de hond. Laat de hond eerst naar joú toekomen. De manier waarop een hond jou wil leren kennen, is via z'n neus. Dat doet hij door rustig aan je voeten of benen te snuffelen. Ook kun je rustig de rug van je hand aanbieden en de hond laten snuffelen. Zo raakt hij bekend met jouw geur.
Ben je een hondenoppas of run je een hondenpension? Maak indien mogelijk kennis op neutraal terrein. Buiten is meestal het veiligst. Na een gezamelijke wandeling is de hond vaak wat rustiger en is hij al aan jou gewend. Je kunt dan de kennismaking binnen afmaken.
Leg als hondenoppas altijd aan het baasje uit wat je aanpak is. Het is misschien verleiderlijk om als oppas te willen laten zien hoe gek je op honden bent en er direct op af te vliegen. Leg liever uit wat je doet en waarom je de hond eerst ruimte geeft.
2. Lekker snoepjes mee
Snacks zijn een fijn hulpmiddel om de aandacht van een hond te trekken en ze meer op hun gemak te laten voelen bij jou. Neem altijd wat hondensnoepjes mee naar de kennismaking. Vraag natuurlijk wel altijd aan het baasje of je de hond wat lekkers mag geven. Bied de snoepjes langzaam aan en laat de hond naar jou toekomen om het te pakken. Ook met een leuk speeltje kan je met sommige honden makkelijk vrienden maken! Check wel even of de hond daar echt voor open staat.
---
Op zoek naar een hondenpension?
Kijk hier voor een hondenoppas en hondenopvang bij jou in de buurt
---
3. Zorg voor een ontspannen lichaamshouding
Als je een nieuwe hond benadert, is het belangrijk om ontspannen en niet-bedreigende lichaamstaal te tonen. Leun niet over de hond heen, omarm hem niet en vermijd direct oogcontact want dat kan in hondentaal intimiderend overkomen. Wat je wel kunt doen? Rustig door je knieën zakken om extra vriendelijk en ongevaarlijk over te komen. Gebruik een zachte en rustige stem om iedere toenadering van de hond te prijzen.
4. Aaien? Nog even niet.
Hoewel je misschien de neiging hebt om meteen de hond te aaien, is het belangrijk om te wachten tot ze zich op hun gemak voelen bij jou. Laat de hond je eerst besnuffelen en als ze ontspannen en hun staart kwispelen, kun je rustig beginnen aaien. Let op: aai liever niet boven op hun hoofd maar liever aan de zijkant en onderkant van het hoofd.
En: omhels een hond nooit. Hij voelt zich daardoor gevangen. Rustig aaien dus, met respect voor de ruimte van de hond. Meer tips? Zo aai je een hond op de juiste manier.
Niet doen: een hond omhelzen en vastpakken. Stress-signalen die erop wijzen dat een hond zich onprettig voelt: gapen, smakken, oogwit laten zien
Wel doen: de hond ruitmte geven het tempo laten bepalen, ontspannen lichaamshouding
---
Hondenopvang gezocht?
Hondenliefhebbers vindt hier een betrouwbare hondenoppas bij jou in de buurt
---
5. Houd 't relaxed
Als de hond angstig of nerveus lijkt, is het belangrijk om een stapje terug te doen. Probeer ze niet te dwingen om met jou contact te maken of te spelen. Neem de tijd en laat de hond het tempo bepalen.
6. Maak van de kennismaking een positieve ervaring
Als hondenoppas is het belangrijk om de kennismaking zo positief mogelijk te maken. Prijs de hond de hemel in als hij rustig naar je toe komt of je hondensnoepje opeet. Door positief en rustig te blijven, weten ze dat je te vertrouwen bent. En het baasje ook :-)
7. Herhaal, herhaal, herhaal :-)
Als de eerste kennismaking goed verloopt, is het belangrijk om het proces te blijven herhalen bij volgende ontmoetingen. Als je de volgende keer de hond ophaalt voor een wandeling of logeerpartij, zal de hond misschien opnieuw moeten wennen. Door steeds weer de hond rustig en respectvol te benaderen zorg je dat de hond ontspannen bij jou blijft en dat je een positieve relatie opbouwt tijdens het oppassen. En dat is het meest waardevolle van het "werk" als hondenoppas!
Hondenoppas gezocht? Vind een lieve oppas in jouw buurt bij Pawshake