Wil je lekker ontspannen met je hond kunnen wandelen? Voorkom dan dat je hond aan de lijn trekt. Met deze tips leer je hoe je hond aan een losse lijn kan leren lopen. Bekijk hier onze puppy-wandel-checklist!
Waarom wandelen met een losse lijn?
Het belangrijkste doel van het lopen met een losse riem is dat je puppy of volwassen hond in hetzelfde tempo met je meeloopt. De riem is ontspannen en hangt los. Dit wandelt het fijnste voor jou maar ook voor de hond zelf, omdat er geen spanning op zijn halsband of tuig staat.
Sommige mensen hebben geen voorkeur voor waar de hond precies moet lopen, zolang de riem maar los zit. Anderen willen de hond graag naast zich hebben. Er is geen goed of fout. In dit geval komt het neer op persoonlijke voorkeur.
Wel is het een hardnekkig misverstand dat wanneer een hond voor de baas uitloopt, de hond jou probeert te domineren. Dit is absoluut niet waar. Sterk nog: in hondenroedels is het heel normaal dat de leider achterop loopt. Je hebt dan ook mooi het overzicht en kan de hond prima in de gaten houden. Het is dus geen probleem dat de hond aan paar stappen voor je uit loopt, zolang de lijn maar ontspannen is.
Waarom trekt mijn hond aan de lijn?
Voordat je begint met oefenen is het belangrijk om je te realiseren dat er een reden is waarom de hond aan de lijn trekt. Er zijn veel oorzaken mogelijk, maar dit kan meestal worden beperkt tot vier hoofdredenen.
Het werkt voor je hond - dit is de meest voorkomende reden. De meeste honden trekken omdat hun natuurlijke wandeltempo veel hoger is dan die van ons. Ze hebben geleerd dat trekken hen zo snel mogelijk naar de gewenste plek brengt.
Overmatige opwinding - je hond is te opgewonden of heeft te veel overtollige energie. De hond heeft geen uitlaatklep voor zijn energie of het kan zijn dat uw hond nooit heeft geleerd hoe hij op de juiste manier met zijn energie om moet gaan. Als je hond overprikkeld is, is het onmogelijk om hem iets te leren, laat staan van hem te verwachten dat hij lekker in jouw tempo loopt. Heeft je hond te veel energie? Speel eerst een kort spelletje apporteren of touwtrekken. Let op: als je hond té enthousiast is gaat trainen ook niet goed. Put hem dus niet uit, maar zorg dat de eerste, overtollige energie is afgevoerd.
Reactiviteit - dit betekent dat de hond een positieve of negatieve emotionele reactie heeft op bepaalde dingen in de omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld een andere hond zien en er wanhopig naartoe trekken om te proberen te spelen. Of ze kunnen een fiets zien trekken in een poging hem te achtervolgen. Als je merkt dat uw hond op bepaalde dingen reageert, doe dan extra moeite om met die dingen in gedachten te trainen of zoek hulp bij een ervaren hondentrainer.
Angst / stress - de hond kan bang of angstig zijn om buiten of in een nieuwe omgeving te zijn en trekt misschien om een veilige plek te vinden om zich terug te trekken.
Oefenen in aandacht
Een belangrijke reden waarom veel honden aan de lijn trekken, is dat ze geen contact leggen met hun baasje. Daarom is het slim om zonder lijn te oefenen in aandacht hebben voor elkaar. Oefen de aandacht voor jou eerst zonder lijn, bijvoorbeeld op een veilig, afgesloten veld. Lok je hond met een lekker voertje en een hoge, enthousiaste stem. Ga rustig lopen: sla linksaf, rechtsaf, loop vooruit en achteruit en beloon je hond met wat lekkers zodra hij je volgt. Als dit lukt, kun je ook oefenen door af en toe je hond kort te laten zitten of liggen. Op die manier voorkom je dat de hond alle kanten op rent.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
- Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt!
- Maak de riem vast. Geef het startsein (bijvoorbeeld met het woord 'ja' of 'ga je mee?') En ga lopen. Beloon je hond als hij met je mee wandelt (met een klicker, een woord of een snack)
- Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
- Trekt de hond aan de lijn? Stop dan met lopen. Zodra de de hond de lijn weer loslaat, dan kun je verder stappen.
- Bouw dit langzaam uit, en ga stap voor stap in een omgeving met meer afleiding lopen.
- Ga naar een meer uitdagende omgeving en oefen stap 2-4 opnieuw.
- Blijf oefenen in verschillende omgevingen en situaties. Raadpleeg onze onderstaande lijst met tips voor het lopen met een losse lijn.
De juiste materialen
Maak de riem vast aan de halsband van uw hond. Tuigjes maken het voor een hond eigenlijk heel gemakkelijk om te trekken. Daarom is een tuig meestal niet erg handig om aan de lijn te leren lopen. Kies uiteraard wel een comfortabel halsband en absoluut geen slipketting. Gebruik het liefste een lijn met vaste lengte, dus géén flexlijn. Een flexlijn geeft de hond verwarring omdat de lengte steeds verandert.
Hoe lang duur het voordat mijn hond aan een losse lijn kan lopen?
Honden die fanatiek trekken aan de lijn kunnen best een tijdje nodig hebben om rustig aan de lijn mee te lopen. Zeker puppy's die de hele wereld nog moeten ontdekken! Train regelmatig, maar houd het kort. Trainingssessies moeten ongeveer 3-5 minuten per keer duren en idealiter 2-3 sessies per dag.
Hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaten zult zien. Reserveer speciale tijd om dit te trainen, en zorg dat je de tijd neemt voor elke wandeling met je hond. Heb geduld, want als je zelf gefrustreerd of boos raakt zal dat de training alleen maar moeilijker maken.
De kans op snel succes hangt af van de hond en zijn voorgeschiedenis. Je zult bijvoorbeeld sneller vooruitgang zien met een puppy van 7 maanden oud dan met een hond van 8 jaar oud.
Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een oudere hond te leren aan een losse lijn te lopen. Het betekent alleen dat je meer geduld moet hebben en bereid moet zijn om te blijven oefenen. Je traint tenslotte om 8 jaar trekgeschiedenis te doorbreken!
Tips voor wandelen zonder te trekken
- Maak van elke gelegenheid gebruik om uw hond te trainen om lekker aan de lijn te lopen.
- De hond moet tijdens de training ontspannen zijn een aandacht hebben voor jou. Zorg dus dat aan zijn anderen behoeften is voldaan (plassen, poepen, snuffelen, eten).
- Straf je hond nooit, maar beloon positief. Doet je hond niet wat hij wil? Blijf dan staan en loop pas verder als de hond stopt met trekken.
- Een reactie van veel baasjes op honden die aan de lijn trekken is: zelf ook een ruk geven aan de lijn. Dat werkt niet. Sterker nog, het maakt het trekken alleen maar erger. Hou zelf de lijn slap. Trekt je hond? Blijf dan rustig stilstaan.
- Oefen met een losse lijn lopen met een halsband. Maar ga je 'gewoon' ergens naartoe met de hond? Dan kun je prima een tuig gebruiken. Negeer het trekken aan de lijn dan gewoon. Zodra je weer specifiek gaat trainen op het lopen aan de lijn, gebruik je de halsband. Dit helpt om het voor de hond duidelijker te maken wanneer hij wel en niet mag trekken. Want als je probeert om losse lijn te leren lopen en verwacht dat ze de ene dag netjes aan een halsband lopen en de volgende dag laat ze je trekken omdat je bent afgeleid, zal dat verwarring veroorzaken bij je hond. Zodra de hond gevorderd is kun je één type tuig of halsband kiezen.
Als je ondanks het vele oefenen geen vooruitgang boekt, schakel dan een ervaren hondentrainer of hondengedragstherapeut in. Ook bij Pawshake hebben we veel oppassers beschikbaar die naast oppas ook hondentrainer zijn. Vind een hondenoppas bij jou in de buurt.