Soms is het maar voor een paar dagen, soms hoort het er ineens dagelijks bij: medicijnen geven aan je huisdier. Dat kan best even spannend zijn. Slikt je kat die pil wel door? Blijft je hond stilzitten bij een prik? En wat als je de zorg over moet dragen aan iemand anders? Dit zijn onze tips voor goed en veilig medicijngebruik
Met een beetje voorbereiding lukt het om op een goede en veilige manier (voor jezelf en het huisdier) de medicijnen te geven.

Goed lezen (en opschrijven!)
Medicatie geven begint met het goed lezen van het voorschrift. Zorg dat je precies weet wat je moet geven, hoeveel (de dosering) wanneer, hoe vaak en op welke manier. Zet alles overzichtelijk op papier of in een notitie op je telefoon, zodat je het altijd kunt terugvinden, en anderen het van je kunnen overnemen als jij er even niet bent.
Moet je het medicijn geven vóór of na het eten? Is er een bepaalde houding nodig? Waar moet je op letten qua bijwerkingen? Alles wat je opschrijft, maakt het makkelijker voor jou én voor een eventuele oppas. Het goed toedienen van medicijnen is belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van je huisdier, en het zorgt ervoor dat het medicijn zo goed mogelijk werkt.
Heb je een oppas of hondenuitlater die moet helpen met medicatie? Geen probleem: veel Pawshake-oppassers hebben hier ervaring mee. In het profiel van de oppas zie je of iemand vertrouwd is met het geven van tabletten, druppels of injecties. Twijfel je of de oppas dit wil en kan doen? Stel dan vooral je vragen aan de oppas. Een goede oppas vindt het fijn als je duidelijk uitlegt wat er nodig is, en zal eerlijk aangeven of hij of zij zich daar comfortabel bij voelt.
Zo geef je veilig een pil aan je huisdier
Honden accepteren een pilletje vaak wel als je 'm verstopt in iets lekkers, zoals kaas, leverworst of een speciaal pillensnoepje. Geef eerst een paar ‘neppe’ hapjes zonder pil, en daarna met de pil. Werkt dat niet? Gebruik een pillenschieter om de pil achter in de keel te plaatsen. Bek even dicht, omlaag over de keel aaien ... klaar.
Katten lijken je soms wat sneller door te hebben. Ze zijn moeilijk te foppen. Weigert je kat een pil? Wikkel je kat eventueel in een handdoek om hem stevig vast te kunnen houden. Kantel het kopje licht omhoog en plaats de pil achter op de tong. Bek dicht, strijk even over de keel. Ook hier kan een pillenschieter helpen als je dit te moeilijk vindt. Dat is een handig hulpmiddel waarmee je de pil achter in de bek kunt geven zonder dat je met je vingers in de weg zit. Je stopt de pil erin, richt voorzichtig naar achter in de bek en duwt op het staafje. Zo komt de pil precies op de goede plek en kan het dier niks anders dan de pil doorslikken.
Geef na afloop altijd een klein beetje water met een spuitje (zonder naald), of bied wat natvoer aan. Dat helpt om de pil goed door te slikken en voorkomt dat hij in de keel blijft hangen.

Spuitje geven? Dat kun je zelf
Gaat het om injecties, zoals insuline? Laat je het dan goed voordoen door je dierenarts, en film eventueel mee zodat je thuis kunt terugkijken. Kies een rustige plek, werk in een vast ritme en blijf kalm: huisdieren blijven vaker rustig als jij dat ook bent.
Bij prikjes werk je meestal onderhuids, bijvoorbeeld in de nekplooi of flank. Wissel de plek af als dat nodig is, en gebruik altijd een schone naald. Veel dieren wennen verrassend snel aan injecties, zeker als je het combineert met iets lekkers en rust.
Let op je veiligheid
Vooral bij katten (en sommige pittige honden) is het belangrijk dat jij als toediener geen risico loopt. Werk rustig, zonder forceren. Wikkel je dier eventueel in een handdoek en gebruik hulpmiddelen als dat nodig is. Lukt het echt niet? Vraag hulp. Soms is er een alternatieve vorm van het medicijn beschikbaar, zoals een vloeistof of pasta.
Ook voor oppassers geldt: voel je je er niet prettig bij? Zeg dat dan eerlijk. De gezondheid van het dier én jouw veiligheid gaan altijd voor.

Als iemand anders voor je huisdier zorgt
Als je de zorg moet overdragen aan iemand anders, is het belangrijk om heel duidelijke afspraken te maken. Niet iedereen heeft ervaring met het toedienen van medicijnen, en wat voor jou misschien een probleem is, kan voor een ander best spannend zijn. Jij kent jouw huisdier het beste en weet hoe hij zich in verschillende situaties gedraagt. Een oppas kent jouw huisdier nog niet goed, bovendien kan een dier zich anders gedragen bij een andere zorgfiguur.
Spreek van te voren duidelijk af hoe, wanneer en hoe vaak de medicatie moet worden toegediend. Voor de zekerheid kun je met de oppas afspreken dat ze even laten weten als het gelukt is. Dit voorkomt vergissingen, zoals dubbel doseren of juist vergeten. Een simpel afvinklijstje of gedeelde notitie op je telefoon kan dan makkelijk zijn. Heb je een oppas via de Pawshake-app? Daarin kan de oppas ook een verslagje sturen van het oppasmoment.
Wanneer hulp inschakelen?
Weet je niet zeker hoe je een bepaald medicijn moet geven, twijfel je of je het goed doet? Wil je weten of het medicijn bijwerkingen geeft? Bel met je dierenarts. Geen enkele vraag is gek: het is altijd beter om even te checken dan om te gokken.