Spelen is niet alleen leuk voor je hond, maar het is ook onmisbaar voor hun lichamelijke gezondheid en emotioneel welzijn. Je krijgt er dus een blije en gezonde hond voor terug! Maar hoe vaak moet je eigenlijk met je hond spelen, en hoelang? In dit artikel geven we je richtlijnen per levensfase van je hond.
Hoeveel speeltijd heeft mijn hond nodig?
Puppy's (0-6 maanden):
Puppy's zijn als kleine wervelwinden vol energie en nieuwsgierigheid. Ze hebben veel speeltijd en stimulatie nodig om te groeien en te leren. Speel kortere sessies gedurende de dag, ongeveer 5 minuten per keer, om te voorkomen dat ze oververmoeid en overbelast raken. Je zult zien dat na een poosje lekker spelen je puppy alweer in een diepe slaap valt. Geef hem die rust, hij heeft het hard nodig om te groeien!
Adolescente honden (6 maanden - 2 jaar):
Tijdens deze fase heeft je hond nog steeds veel energie maar het kan het uitdagend zijn om z'n aandacht vast te houden. Alles wat er om hem heen gebeurt kan tenslotte hartstikke interessant zijn! Speel 2-3 keer per dag gedurende 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de behoefte van jouw hond. Dat kan tijdens de wandeling of binnen als je hond wakker is. Introduceer bal- of frisbeespelletjes. Oefeningen zoals zoekspelletjes of hindernisbanen (agility) vinden sommige honden geweldig!
Heb je te weinig tijd om te spelen met je hond? Boek een lieve hondenoppas bij Pawshake
Volwassen honden (2-8 jaar):
Volwassen honden hebben regelmatige lichaamsbeweging en spel nodig. Ze kunnen zich meestal langer concentreren, soms wel 30 minuten tot een uur. Andere honden hebben genoeg aan korte spelletjes van tien minuten. Wat kun je dan doen? Denk aan apporteren tijdens wandelingen, trekspelletjes, verstoppertje spelen en hersenwerk (hondenpuzzels). Sommige hondenrassen hebben behoefte aan extra stimulans zoals speurwerk en langdurige lichaamsbeweging. Laat je hond zien dat hij er genoeg van heeft? Dan is het tijd om het spel te beëindigen.
Oudere honden (8+ jaar):
Hoe weet je dat hond niet meer wil spelen?
Bij het spelen staan plezier en veiligheid voorop. Begint je hond weg te kijken, te gapen of tongelen (lippen likken), dan zijn dat tekenen van beginnende irritatie. Ligt je hond hijgend op de grond, dan is hij moe en dan is het tijd om een tandje terug te doen. Voor zowel de veiligheid als zijn mentale welzijn is het beter om vaker korte sessies per dag te spelen dan één lange marathonsessie te houden.
Ga liever niet druk spelen na een maaltijd maar wacht even totdat het eten gezakt is.