Je doet er natuurlijk alles aan om je (oppas)kat gelukkig en gezond te houden. Maar soms kan een dier nu eenmaal ziek worden en avontuurlijke katten komen nog wel eens in de problemen. Hoe herken je de symptomen van een zieke kat? Het is belangrijk om te weten hoe te handelen in geval van nood. Hoe voer je EHBO uit bij een kat, en wat moet je als dierenoppas bij Pawshake doen als je het huisdier waar je op past plotseling ziek wordt?
Hoe herken je een zieke of gewonde kat?
Om de symptomen van een zieke kat te kunnen herkennen, is het belangrijk om te begrijpen hoe een gezonde, vrolijke kat zich gedraagt. Een gezonde kat is levendig, heeft heldere ogen en een droge neus. Verder heeft de gezonde kat voldoende eetlust, poept en plast hij normaal, is de vacht vol en de huid gaaf, beweegt hij soepel en ademt hij zonder problemen. Als er op deze gebieden plotseling verandering optreedt, kan dat een teken zijn dat de kat ziek is of pijn heeft. Lees hier meer over de symptomen van een zieke kat.
Mocht je symptomen van ziekte of pijn herkennen, dan is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Maar wat moet je doen vóórdat je naar de dierenarts gaat? We leggen je uit wat je moet doen bij ongevallen of ziekte:
1. EHBO na een ongeluk
Katten kunnen behoorlijke waaghalzen zijn. En hoewel een kat 9 levens heeft gaat er natuurlijk wel eens iets mis. Een onfortuinlijke sprong naar een vogeltje of een iets te wild vechtpartijtje met de kat van de buren kan zorgen voor licht of zwaarder letsel zoals:
- Mank lopen of hinken
- Pijn bij aanraking
- Wondjes: zwelling of vocht op de aangetaste plek, bloeden
- Moeite met ademen, hartstilstand
Zijn er open wondjes? Om infecties te voorkomen kun je deze alvast schoonmaken met een zoutoplossing. Blijft de kat steeds aan de wond likken? Dan kun je er lichtjes een verband om wikkelen om te voorkomen dat de kat de wond open houdt. In het geval van een brandwond: koel tenminste 10 minuten met koud stromend water voordat je de kat naar de dierenarts brengt.
Helaas kan het ook voorkomen dat je een zwaargewonde kat tegenkomt, bijvoorbeeld na een aanrijding. Bel direct de dierenambulance of dierenarts en pleeg eerste hulp. Houd er rekening mee dat de kat uit pijn/angst kan bijten of krabben, dus wees voorzichtig en gebruik eventueel handschoenen, praat zachtjes tegen de kat en stel hem op z'n gemak.
- Blijf kalm en maak de omgeving van de kat vrij voor de veiligheid van de kat en jezelf
- Verplaats de kat niet, maar leg hem rustig op z'n zij.
- Probeer ernstige bloedingen te stelpen met een schone doek
- Bij braaksel: maak de bek voorzichtig open en maak de luchtwegen vrij
- Bij ernstig letsel: geef de kat geen eten of drinken
- Heeft de kat geen hartslag meer of is de ademhaling gestopt? Dan kan reanimeren helpen.
2. EHBO bij ziekte
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je kat (of oppaskat) plotseling ziek wordt. Niet alle symptomen hoeven direct verontrustend te zijn. Een kat die een enkele keer braakt hoeft niet ziek te zijn, het kan gewoon een haarbal zijn of misschien heeft hij iets gegeten dat 'dwars' zat. Om de meer zorgelijke symptomen te kunnen herkennen is het daarom belangrijk dat je de gezonde kat goed observeert, zodat je direct ziet wanneer er iets vreemds aan de hand is. En ga je op een kat passen? Zorg voor een uitgebreide kennismaking vooraf zodat je weet hoe de kat zich normaal gezien gedraagt. Vraag het baasje om veel te vertellen over de kat zodat je al zijn eigenaardigheden al kent. Veel voorkomende symptomen bij ziekte zijn:
- Moeite met ademen
- Piepen en hoesten, slijm opgeven
- Vocht uit ogen en neus
- Voortdurend krabbel en likken
- Braken
- Moeilijk plassen / weinig plassen
- Diarree
- Plotselinge onzindelijkheid
- Plotselinge sufheid, lusteloosheid of verlamming
- Gewichtsverlies of juist snel aankomen
Deze symptomen kunnen op tal van aandoeningen duiden en het is belangrijk om de dierenarts in te schakelen. Tot die tijd: verleen eerste hulp bij de kat:
- Blijf kalm
- Houd de kat warm / zorg voor een mand met dekens of een warme (niet hete) kruik
- Zorg voor een rustige plek, zonder andere huisdieren of kinderen en in een verduisterde kamer
- Zorg dat er voldoende vocht beschikbaar is, zeker bij diarree. Drinkt de kat weinig? Geef natvoer aangelengd met water.
- Maak eventuele vieze neus, ogen of anus schoon met schone, vochtige watten
Wat moet ik als oppas doen bij calamiteiten?
Als je dierenoppas bent, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat de kat of hond waarop je past ziek wordt of een ongelukje krijgt. Om dan zorgvuldig te kunnen handelen is een goede voorbereiding essentieel. Zorg dat je bij de kennismaking al om het medisch paspoort van het huisdier en om de contactgegevens van de dierenarts vraagt. Zorg dat er bij aanvang van de oppasdienst een reismand klaarstaat en het liefste ook een EHBO-doos. In zo'n doos vind je zaken zoals schoon verband, watten, zout of zoutoplossing, calendulazalf voor wondjes en een thermometer.
Is jouw oppasdier ziek of gewond, informeer dan altijd het baasje, bijvoorbeeld via de Pawshake app. Je hoeft het baasje zeker niet onnodig ongerust te maken. Informeer gewoon kalm wat je hebt waargenomen en deel je zorgen. Misschien kan het baasje nuttige informatie aan je teruggeven, omdat die zijn/haar kat het beste kent. Vertel het baasje wat je vervolgstappen zijn.
Kun je het baasje niet bereiken? Handel sowieso - de veiligheid en de gezondheid van het huisdier staat voorop. Pleeg EHBO en schakel de dierenarts in. Bij elke Pawshake boeking is het huisdier verzekerd bij plotselinge ziekte of ongevallen, bewaar dus voor de zekerheid de bonnetjes van de dierenarts. Lees hier meer over de Pawshake Premium Verzekering.
Twijfel je over hoe je precies moet handelen? Geen paniek. Neem gerust contact op met de klantendienst van Pawshake, onze betrokken medewerkers staan 24 uur per dag klaar om je te helpen.