In de jaren '90 was het ergernis nummer één: hondenpoep op straat. Dat waren nog eens tijden! Maar sinds het strenge hondenbeleid in gemeenten wordt de poep gelukkig steeds vaker opgeruimd. Maar het oprapen van hondenpoep is om meer redenen een goed idee. Want de ontlasting kan je veel leren over de gezondheid van je hond. Dus stap over je schroom heen, pak die zak, en bestudeer de drol!
Wie van zijn hond houdt doet er goed aan zijn of haar ontlasting in de gaten te houden. Wie elke keer netjes de poep opruimt weet namelijk precies hoe het met de stoelgang van zijn hond gesteld is. Vraag daarom ook je hondenoppas of de hondenuitlaatservice altijd te melden 'wat' de hond precies heeft gedaan en hoe het eruit zag. Spreek bijvoorbeeld met de oppas af dat hij of zij een briefje achterlaat met korte informatie over de wandeling, het gedrag van de hond en de ontlasting. Zo merk je afwijkende patronen sneller op.
Wat is eigenlijk normale hondenpoep?
Normale, 'gezonde' ontlasting van de hond is vrij stevig en donkerbruin van kleur. Een goede drol is dus makkelijk opraapbaar, maar ook weer niet keihard. Te zachte ontlasting kan voor anaalklierproblemen zorgen. Bij de anus van de hond zitten twee zakjes, gevuld met een stinkend goedje. Die vloeistof geeft een markerende geur mee aan de drol. Elke keer als er stevige ontlasting langskomt, worden die klieren geleegd. Is de poep steeds te zacht, dan raken de anaalklieren verstopt en krijgt je hond last van jeuk en irritatie. Te harde ontlasting kan juist voor pijn en verstopping zorgen. Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.
Wanneer is er reden tot zorg?
Als de poep van je hond (plotseling) een afwijkende kleur heeft, te zacht is of juist te hard of heel erg stinkt, dan komt dat vaak door verkeerde voeding. Als er rommel in gaat, komt er ook rommel uit... Zorg daarom voor een kwalitatieve brok of ander voer met een hoog vleesgehalte en weinig toegevoegde vulmiddelen zoals granen; de maken de ontlasting te zacht. Verder helpen voldoende lichaamsbeweging, een regelmatige ontworm-kuur en een stressvrij leven bij de productie van gezonde drolletjes ;-)
Heeft je hond echter diarree, poept hij heel vaak of heeft hij juist last van verstopping, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dat kan van alles zijn: een infectie, virus, worm, parasiet of zelfs een voedselallergie. Bel in geval van zorgen altijd je dierenarts.
Dus pak de riem, neem een rol poepzakjes mee en word een hondenpoep-kenner! En ben je hondenoppas of heb je een hondenuitlaatservice? Vergeet dan niet de poepinformatie door te geven aan het baasje. Het is even wennen, maar voor de honden hebben we toch alles over?
Veel uitlaatplezier ;-)