Elke kat heeft z'n eigen voorkeuren als het gaat om kattenbakvulling. Maar welke soort kattengrind kun je nu het beste kiezen? Je ontdekt het met deze 6 tips:
Het kan wat experimenteren vergen om de juiste kattenbakvulling te vinden, omdat elke kat eigen voorkeuren heeft. Kattengrind kan een grote invloed hebben op het plas- en poepgedrag van je kat, neem dus de tijd om een de juiste kattenbakvulling voor jouw situatie te vinden.
De leeftijd, grootte, ras en persoonlijke voorkeur van de kat zijn bepalend voor welk grind het beste is. Maar iedere soort kattenbakvulling werkt net op een andere manier, en ook de prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Het is dus ook belangrijk wat jij als kattenbaasje ervan vindt.
Met deze tips kies je de perfecte kattenbakvulling voor jou en je kat:
1. De leeftijd en de voorkeuren van je kat
Heb je onlangs een kat of kitten heeft geadopteerd, geef hem dan de tijd om z'n vertrouwde kattenbakvulling te gebruiken die hij gewend was, voordat je een nieuwe soort grind uitprobeert.
2. Gevoelige pootjes
Hele jonge of juist oudere katten kunnen ook gevoelige pootjes hebben, kies dan voor een zachter plantaardig of op papier gebaseerd kattenbakvulling in plaats van kristal of klei.
3. Klontvormende kattenbakkorrels of niet?
Klonterend kattenbakvulling vormt schepbare klonten zodra het nat wordt. Die klontjes zijn heel gemakkelijker te zeven en weg te gooien. Bovendien helpt het om geuren te verbergen, wel zo fijn als je bijvoorbeeld kleinbehuisd bent.
Natuurlijke klontvormende nesten kun je in sommige gevallen door de wc-spoelen, maar de meesten meoten bij het huisvuil. Controleer hiervoor het etiket van de kattenbakvulling.
4. Geparfurmeerf of ongeparfumeerd?
Wij mensen waarderen misschien een bloemige parfumgeur, maar je kat is supergevoelig voor geur en is misschien minder enthousiast. Als 't even kan, kies dan voor ongeparfumeerde vulling.
Om vieze geurtjes te voorkomen verschoon je de kattenbak regelmatig. Schep elke dag de klontjes of poep eruit voor extra hygiëne. Dat vind je kat sowieso fijn, want katten houden van een schoon bakkie.
5. Rondslingerend kattengrind
Veel katten nemen wat korrels mee aan hun pootjes als ze de kattenbak verlaten. Zo kunnen de korrels zich verspreiden door het huis. Een kattenbakmat kan helpen om de eerste korrels af te vangen. De lichtere korrels (zoals houtkorrels) verspreiden zich over het algemeen wat makkelijker. Zwaardere korrels (zoals klei) verspreiden zich minder makkelijk, maar die geven weer wat meer af op de vloer. Hoe dan ook moet je rekening houden met wat extra opruimwerk.
6. Natuurlijke vs synthetische kattenbakvulling
Kattenbakvulling zorgt voor flink veel extra afval. Daarom raden we aan om te kiezen voor een minder milieubelastend natuurlijke vulling gemaakt van papier, planten (maïs) of hout. Sommige vullingen op basis van planten en papier zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar, en kunnen gewoon in de compostbak. Als je dit doet, gebruik de compost dan niet voor je moestuin.
Afval van klei en kristal wordt uit natuurlijke bronnen gewonnen, wat een negatieve invloed kan hebben op de natuurlijke omgeving. Ze moeten ook weer worden afgevoerd via het huisvuil en zijn dus het minst milieuvriendelijk. En gebruik je van die handige kattenbak-zakken? Ook die zijn er beschikbaar in biologisch afbreekbaar materiaal.
Als uwjekat de kattenbak niet wil gebruiken of je vindt regelmatig ongelukjes in huis, dan is er misschien iets anders aan de hand. Lees hier meer over waarom je kat buiten de bak plast.
Heb je hulp nodig bij de verzorging van je kat? Vind een lieve kattenoppas bij Pawshake