We willen er natuurlijk niet aan denken, maar het moment komt voor elke huisdierbezitter een keer voorbij: afscheid nemen van je huisdier. Soms gaat dat via natuurlijke weg, maar in sommige gevallen moet een dier in worden geslapen. In beide gevallen zorgt het voor veel verdriet en is rouwen een normaal proces. Toch zijn er nog taboes rond rouwen bij huisdieren. Gelukkig kun je altijd kiezen om afscheid te nemen op je eigen manier. Dit moet je weten als je huisdier overlijdt.
Laten inslapen of nog niet...?
Gelukkig worden onze huisdieren dankzij betere kennis en verzorging steeds ouder. Als een dier niet door een natuurlijke oorzaak overlijdt, kan je als baasje te maken krijgen met de vraag van euthanasie. Het moment van laten inslapen is voor ieder baasje ontzettend moeilijk. Gelukkig kan je dierenarts hierbij helpen en adviseren. Bekijk goed of je dier nog vreugde haalt uit de dagelijke dingen als eten, knuffelen, wandelen of spelen. Houd er wel rekening mee dat dieren niet 'klagen' als ze pijn hebben. Ze verbergen graag hun leed voor ons. Euthanasie kan - hoe moeilijk ook - onnodig lijden voorkomen.
Rituelen rond afscheid
De tijd nemen om afscheid te nemen van je huisdier is belangrijk voor het verwerkingsproces. Ook is het goed om als je kinderen hebt, hen hierbij te betrekken. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen een tekening maken, de spulletjes van het huisdier een mooi plekje geven of een fotoboek samenstellen met foto's van het dier.
Na de dood kun je kiezen om je dier te begraven of cremeren. Na een crematie kun je er ook voor kiezen om het as uit te strooien of in een urn of bijvoorbeeld gedenksierraad te bewaren. Veel baasjes vinden het een fijn idee om het dier te begraven in de eigen tuin. De regels hiervoor verschillen per gemeente maar meestal geldt dat je kleine huisdieren mag begraven eigen grond: maximaal 1 meter diep en niet in plastic.
Niet iedereen hecht er waarde aan om het huisdier te begraven of cremeren. Vaak kan je via de dierenarts of de gemeente je huisdier laten ophalen. Het dier wordt dan verwerkt door een destructiebedrijf dat er hernieuwbare brandstoffen van maakt.
Ook een mooie manier om de dood van je huisdier betekenis te geven is het dierendonorcodicil. Je kunt je huisdier dan afstaan aan de wetenschap. Lees meer over het dierendonorcodicil.
Rouwen om álle dieren
Een huisdier kan echt een belangrijk maatje zijn in het leven. Rouw maakt dan ook geen onderscheid in huisdieren: de één rouwt om het verlies van zijn hond met wie hij altijd samen was, de ander om zijn cavia of konijn dat ook een heel bijzonder beestje is geweest. Verwerk het afscheid van je dier dus op je eigen manier en doe wat goed voelt voor jezelf.
Ziektekostenverzekering voor huisdieren
Aan het eind van het leven van je huisdier kun je voor extra kosten komen te staan. Als je besluit om nog geen euthanasie maar juist palliatieve zorg te verlenen (zorg gericht op een comfortabel einde van het leven), dan moet je rekening houden met extra ziektekosten die aardig kunnen oplopen. Daarom kan het verstandig zijn om daar nu al geld voor apart te zetten of een ziektekostenverzekering voor huisdieren te nemen.
Er bestaan geen speciale uitvaartverzekeringen voor huisdieren, maar houd voor een uitvaart rekening met kosten tussen de 80 en 200 euro.
'Zo snel een nieuwe...?'
Als je huisdier is overleden kan het huis behoorlijk leeg en stil aanvoelen. Veel mensen besluiten dan ook om na het overlijden van hun huisdier weer een nieuw dier in huis te nemen. Sommige baasjes wachten daar wel nog een tijdje mee omdat ze vinden dat het vorige huisdier niet vervangen kan worden. Andere baasjes vinden het juist fijn om én te kunnen rouwen, én een nieuw dier een veilig thuis te bieden. Ook hier geldt dat er voor rouwen geen regels gelden en dat ieder het op zijn eigen manier doet.
Ook kan het zijn dat na het overlijden een achtergebleven huisdier zijn maatje mist. In dat geval kan het zelfs verstandig zijn een nieuw dier te nemen. Bepaalde dieren zoals konijnen en cavia's kunnen ook slecht leven zonder soortgenootjes en worden depressief of zelfs ziek als ze alleen blijven.
Dierenoppas worden
Er zijn ook veel Pawshake dierenvrienden die na de dood van hun huisdier besluiten om dierenoppas te worden. Ze stellen hun huis beschikbaar als dagopvang voor honden of bieden huisbezoeken aan om op katten te passen. Dit kan een fijne manier zijn als je nog niet toe bent aan een nieuw huisdier, maar je wel wilt omringen met huisdieren.