Nu het wat warmer wordt wisselen de meeste honden van outfit: net als wij trekken ze hun winterjas uit en hun zomerjas aan. Dat kan gepaard gaan met extra verharen. Dat is volkomen normaal, en als baasje kun je jouw huisdier het extra comfortabel maken. Daarom vandaag 5 vragen en antwoorden over de vachtverzorging van je hond.
1. Wat betekent dat, 'in de rui zijn'?
De meeste honden verharen het gehele jaar door, met een piek in het voorjaar en het najaar. De hond ontwikkelt dan een nieuwe ondervacht en de oude, dode haren laten los. Je kunt in die periode de overtollige haren verwijderen door te borstelen als jij en je hond dat fijn vinden. De meeste gladharige honden verliezen op deze manier haren, maar bij honden met een 'plukvacht' werkt dat anders. Rassen zoals schnauzers en de meeste terriërs hebben zo'n stugge vacht. Ook zij wisselen twee keer per jaar van vacht, maar daarbij moeten ze een handje geholpen worden, bijvoorbeeld bij de trimsalon. Door de oude, 'rijpe' vacht weg te plukken maakt de trimmer ruimte voor de nieuwe winter- of zomervacht.
2. Moet ik mijn hond borstelen?
Voor honden met een lange of krullende vacht is borstelen gedurende het hele jaar nuttig. In de lange vacht kunnen klitten ontstaan en hoopt vuil zich op. Controleer daarom de vacht van je hond regelmatig, haal de klitten en het vuil weg en knip eventueel overmatig haar weg bij de voetzolen, in de oren en onder zijn staart: want we weten hoe vervelend het is als daar iets in de vacht blijft hangen ;-)
Voor gladharige honden is borstelen niet noodzakelijk. Je kunt het doen als de vacht wat doffer wordt, als de hond vies is of als hij veel losse haren heeft. Maar te vaak en te hard borstelen zorgt juist voor méér haaruitval. De natuur heeft het goed geregeld en houdt de vacht van de hond zelf in topconditie. Wees dus een bescheiden borstelaar.
3. Hoe moet ik mijn hond borstelen?
Dat is afhankelijk van het type vacht van je hond. Bij gladharige honden volstaat een zachte of rubberen borstel, maar bij langharige of ruwharige honden kun je beter een stevige kam of borstel gebruiken. Welke borstel je precies nodig hebt kan de trimmer je vertellen. Als je de hond gaat borstelen, laat hem dan eerst rustig wennen. Oefen eerst door de hond te aaien achter zijn oren, over de rug en zijn poten. Als de hond op zijn gemak is kun je hem borstelen. Stel hem op z'n gemak en begin bij de makkelijke plekjes zoals de hals en flanken. Is de hond helemaal rustig? Dan kun je ook voorzichtig de moeilijke' plekjes borstelen zoals de oksels, voetjes en staart.
4. En moet ik mijn hond eigenlijk wassen?
Honden hoeven in principe niet gewassen te worden, tenzij ze natuurlijk echt vies zijn. Na een modderbad of rollen in de vis is een frisse douche geen overbodige luxe. Gebruik altijd hondenshampoo, gewone mensenshampoo is te agressief voor de hondenhuid. Spoel de hond altijd goed na zodat alle shampoo er echt uit is, en droog de hond vervolgens met een handdoek.
5. Mijn hond heeft een vachtprobleem. Wat nu?
Er bestaan allerlei verschillende vacht- en huidproblemen bij een hond zoals kale plekjes, schilfers, jeuk, overmatig haaruitval enzovoorts. Dit kun je meestal niet verhelpen door kammen of wassen, sterker nog: soms maakt dat het erger. Huidproblemen hebben meestal diepere oorzaken zoals een voedselallergie, een infectie, een schildklieraandoening, schimmels, parasieten of een vlooienallergie. Het is dus belangrijk om erachter te komen wat er precies aan de hand is, voordat je actie onderneemt. Ga daarvoor naar de dierenarts.
Nog een algemene tip: een mooie vacht wordt gevoed van binnenuit. Een vrolijke, gezonde en fitte hond heeft over het algemeen ook een gezonde vacht. Let dus ook op voeding: geef hem een uitgebalanceerd dieet met voldoende dierlijke eiwitten en vetten en weinig overbodige toevoegingen. Investeer in de kennis over jou hond en wat hij nodig heeft om hem gezond en gelukkig te houden. Dan kun je genieten van een hond met een mooie vacht en een prachtige uitstraling!