Natuurlijk is het ontzettend fijn om de feestdagen samen met je huisdieren door te brengen. Maar in deze periode loopt je hond of kat extra risico om ziek of onwel te worden. Let dus extra goed op deze 5 gevaren tijdens de feestdagen - lees hier hoe je ze kunt voorkomen zodat je op een veilige manier van de kerstdagen kunt genieten.
1. Gevaarlijk voedsel
Er zijn bepaalde voedingsstoffen die extra gevaarlijk zijn voor honden en katten. Pas op met chocola, rozijnen, macadamiuanoten: die zijn giftig voor je huisdier. Maar ook alcohol is gevaarlijk, en bij te veel inname kan het zelfs leiden tot coma! Houdt die lekkere cocktails met een aantrekkelijk olijfje of een takje groen erin dus weg bij je huisdier.
Ook restjes van vlees zijn niet goed voor je huisdier. Ons bereide vlees is vaak te vet en te zout voor onze huisdieren. Bovendien kunnen de botjes van gaar vlees gaan splinteren in de maag van je huisdier. Geef je hond of kat dus geen kluif van je bord, maar gewoon een lekkere hondenkluif van gedroogd vlees, runderhuid of hertengewei.
Verder is suiker niet goed voor je huisdier, maar naarnaast moet je uitkijken met suikervervangers. Xylitol is een zoetstof dat vaak in suikervrije kauwgum en pepermuntjes zit. Vaak zitten dit soort snoepjes in jassen en tassen van je bezoek die bijvoorbeeld in één kamer worden gelegd. Vaak zitten in handtassen ook andere giftige zaken zoals make-up en medicijnen. Zorg dat je huisdier hier niet stiekem bij kan komen.
Tip: vraag je bezoek om rekening te houden en je huisdier geen traktaties van tafel te geven. Lees meer over bedelen afleren. Vergeet daarnaast niet om de vuilnis snel weg te zetten: katten en honden kunnen in een onbewaakt moment de vuilniszakken doorzoeken.
2. Bloemen en planten
Kerstster, maretak en hulst zijn giftig voor je huisdier, houd ze dus buiten bereik of haal ze liever helemaal niet in huis. Maar ook veel vaasbloemen zijn gevaarlijk. Met name tijdens de paasdagen hebben veel mensen lelies in huis maar deze kunnen levensgevaarlijk zijn. Lelievergiftiging is een bekend probleem en er sterven regelmatig katten die in contact zijn geweest met lelies. Koop dus geen lelies en ga je bij iemand op bezoek, vraag de vaas bloemen even buiten bereik te zetten.
Lees welke planten nog meer giftig zijn voor huisdieren
De kerstboom zelf vormt geen gevaar voor je huisdier, maar de afgevallen naalden wel. Veeg die dus elke dag even op. Staat je kerstboom in een bak met water? Vaak wordt er (giftige) voeding aan dat water toegevoegd. Sluit het water dus goed af voor je huisdier. Veel honden en katten vinden het namelijk heerlijk om op gekke plaatsen water te drinken.
3. Kerstverlichting & decoratie
Tijdens de donkere dagen slingeren er vaak extra snoeren met kerstverlichting rond. Die vormen een gevaar voor met name honden, konijnen en knaagdieren die eraan kunnen kauwen. Werk de snoeren dus netjes weg en zet alle kerstverlichting uit zodra je de ruimte verlaat.
Verder kunnen kerstdecoraties zoals slingers, glitters, kerstballen en andere kleine items er aantrekkelijk uitzien voor je huisdier. Katten willen misschien spelen met je kerstversiering, ballen en pieken kunnen kapot gaan en spinteren. Slingers en andere decoraties kunnen verstoppingen verzorgen wanneer ze worden opgegeten.
Veel decoraties zijn gemaakt van fijn glas of plastic die in piepkleine deeltjes uiteen kunnen vallen. Ook spuitsneeuw is een synthetisch goedje dat er misschien leuk uitziet maar gevaarlijk is voor je huisdier. Overweeg daarom eens om ecologische of natuurlijke kerstversiering in huis te halen - veiliger voor je huisdier en goed voor het milieu!
4. Vuurwerk
Vuurwerk rondom oud- en nieuw maar ook christmas-crackers, kaarsen, knallers en ander vuurwerk kan een groot gevaar vormen voor je huisdier. Zorg dat je dier te allen tijden op veilige afstand is van vuur, vuurwerk of hard geluid. Hoe je om moet gaan met angstige huisdieren tijdens oud- en nieuw lees je hier.
5. Stress
Tijdens de feestdagen worden onze huisdieren vaak extra blootgesteld aan stress: we hebben vaak minder tijd voor ze, er komt bezoek over de vloer, we nemen onze hond mee naar een feestje, de dagelijkse routine wordt verstoord enzovoorts. Zorg daarom voor voldoende aandacht voor je dier tijdens de drukke feestdagen. Ga overdag flink wandelen met je hond, zorg dat je kat voldoende speel- en knuffeltijd heeft en zorg altijd voor een rustige plek waar je dier zich kan terugtrekkken.
Tip: Is het erg druk rondom de feestdagen, krijg je veel bezoek en heb je minder tijd voor je huisdier? Boek dan een dierenoppas die je hond of kat extra aandacht geeft. Ook tijdens oud- en nieuw kun je jouw huisdier wegbrengen naar een rustige oppas waar bijvoorbeeld geen vuurwerk wordt afgestoken. Zoek op tijd voor een oppas tijdens populaire feestdagen om zeker te zijn van een reservering.